prinses amalia koningshuis

Prinses Amalia betaalt de onkostenvergoeding van 1,5 miljoen euro voortaan niet terug

Koningshuismei 10, 20:16
Prinses Amalia zal de constitutionele onkostenvergoeding die zij ontvangt niet meer terugbetalen.
Dit is bekendgemaakt door demissionair premier Mark Rutte via een brief. Tot het einde van haar studie blijft Amalia echter wel afzien van haar inkomen.
Vanaf 1 januari 2025 zal Amalia de grondwettelijke onkostenvergoeding die zij ontvangt behouden. In 2024 was dit bedrag opgelopen tot 1,5 miljoen euro, een bedrag dat in de loop der jaren steeds verder is gestegen.
De kroonprinses kiest ervoor om het geld nu te behouden vanwege te verwachten kosten die verband houden met een zelfstandige en onafhankelijke uitoefening van haar functie.
De prinses blijft het inkomensdeel van haar vergoeding, dat dit jaar 322.000 euro was, terugbetalen. Ze heeft eerder aangegeven dat ze dit zal blijven doen totdat haar studie is voltooid.
"Ik vind dat ongemakkelijk zolang ik daar weinig als tegenprestatie tegenover kan stellen en andere studenten het zoveel moeilijker hebben, zeker in deze coronatijd. Het inkomen zal ik daarom tot aan het einde van mijn studie terugstorten", schreef prinses Amalia in juni 2021.
"Bovendien zal ik zolang ik in mijn functie als Prinses van Oranje geen hoge kosten hoef te maken, ook de onkostenvergoeding terugstorten", zo schreef ze eerder. Volgens de prinses zijn er inmiddels wel hoge kosten mee gemoeid.
Meest gelezen