gettyimages 2048416603 1

De gemeente Zutphen stopt bloemen en geeft dit als reden

Cultuur22 okt , 16:36
Zutphen heeft besloten om afscheid te nemen van een eeuwenoude traditie: bloemboeketten als felicitatie of bedankje. De gemeente volgt hiermee een voorstel van de Partij voor de Dieren, dat de CO2-uitstoot van bloemen aan de kaak stelt.
Volgens onderzoek van Milieu Centraal zou de gemiddelde uitstoot van een bos bloemen zo'n 4 kilogram CO2 zijn, vergelijkbaar met 20 kilometer autorijden.
Iris Vellema van de Partij voor de Dieren verklaart aan het AD: “We zijn niet tegen tradities. Maar als tradities mensen, dieren en het klimaat schaden, dan moet je op zoek gaan naar alternatieven die hetzelfde doel hebben, maar minder schadelijk zijn.”
Het besluit zorgt voor gemengde reacties. Terwijl Vellema spreekt over leukere alternatieven zoals droogbloemen, biologische fruitmanden en chocoladepakketjes, kunnen anderen zich niet vinden in het afschaffen van bloemen.
Betutteling van de samenleving
Gemeenteraadslid Marloes Roerdink (Burgerbelang) ziet het als een zoveelste stap in de betutteling van de samenleving: "Weer een traditie weg. Dit is betuttelend. Dan zouden we ook taarten kunnen verbieden omdat het slecht is voor de gezondheid van onze inwoners."
Niet alleen inwoners zullen deze verandering merken, maar ook ambtenaren en raadsleden. Het besluit geldt voor iedereen in de gemeente.
Toch blijven er uitzonderingen, bijvoorbeeld bij herdenkingen en uitvaarten. Abel van Dijken van de ChristenUnie stelt dat dit besluit weliswaar een symbolische waarde heeft, maar mogelijk een belangrijk signaal kan afgeven: "Maar juist deze symboolfunctie zou belangrijk kunnen zijn om het voorbeeld te kunnen geven."
Gemeenten als Amersfoort en Den Haag hebben al eerder een soortgelijk beleid ingevoerd.
In Zutphen betekent dit dat de burgemeester geen bloemen meer uitreikt aan jubilarissen of bij feestelijke gelegenheden, maar dat er wordt gezocht naar duurzame en milieuvriendelijke alternatieven. Of deze maatregel werkelijk breed geaccepteerd wordt, blijft de vraag.