In Engeland zijn meer dan 1.000 gedetineerden recentelijk vervroegd vrijgelaten als onderdeel van een overheidsplan om de
overbevolking in gevangenissen te verminderen.
Buiten de HM Prison Swaleside in Kent vierde een voormalige gedetineerde zijn vrijlating met een innige omhelzing van zijn kinderen, terwijl een ander werd verwelkomd door een groep mannen in bijpassende hoodies die hem kwamen ophalen in een zwarte Rolls Royce.
De straten rondom de gevangenis werden overspoeld door mannen met vuilniszakken over hun schouders, waarbij sommigen zelfs een hand gaven aan een beveiligingsmedewerker.
Luxe voertuigen, zoals een witte Bentley en een zwarte Mercedes G-wagon, stonden klaar om gedetineerden op te halen.
Een Lamborghini ter waarde van 285.000 euro, wachtte voor een gedetineerde in HMP Wandsworth. Daniel Dowling-Brooks (29) die zeven jaar zat voor ontvoering en zware mishandeling, werd omringd door familie en vrienden bij zijn vrijlating.
"Ik ga naar McDonald's, naar mijn hostel en me aan alle regels houden," vertelde hij aan de krant.
Bovendien arriveerde er een Rolls Royce Cullinan, een van de duurste supercars ter wereld, voor een gedetineerde in HMP Ford. Toen de chauffeur werd gevraagd wie hij kwam ophalen, antwoordde hij enkel: "De Paus."
Ahmed (27) stond buiten Wandsworth te wachten op de vrijlating van zijn neef, die in 2019 voor tien jaar was veroordeeld voor het witwassen van miljoenen.
Zelf had hij zeven maanden in Wandsworth doorgebracht in afwachting van zijn rechtszaak. "Ze behandelen je als honden daar binnen. Je krijgt maar 30 minuten per dag buiten je cel," vertelde hij.
Hij voegde eraan toe dat de situatie in de gevangenis onaanvaardbaar was: "Als je in de gevangenis bent, denk je alleen maar aan ontsnappen en weer frisse lucht inademen."
De regering heeft het beleid aangepast, waardoor gevangenen nu al na het uitzitten van 40% van hun straf in plaats van 50% vervroegd kunnen worden vrijgelaten.
Deze regeling geldt voor iedereen met een straf van meer dan vijf jaar, behalve voor diegenen die zijn veroordeeld voor moord, seksdelicten of terrorisme.
De huidige initiatieven komen voort uit de noodzaak om het aantal gedetineerden te verminderen, aangezien Britse gevangenissen bijna op volle capaciteit zijn.
De overheid overweegt ook om alternatieven voor gevangenisstraf te onderzoeken, zoals technologie om criminelen buiten de gevangenis te volgen, evenals gemeenschapsdiensten.