gettyimages 1246761796 1

Man die stiekem condoom afdeed tijdens seks toch vrijgesproken

11222 aug , 14:53
De 29-jarige Rotterdammer die eerder was veroordeeld voor het stiekem afdoen van zijn condoom tijdens seks – een praktijk bekend als stealthing – is in hoger beroep vrijgesproken. Het gerechtshof in Den Haag oordeelde dat er onvoldoende bewijs was om de man te veroordelen voor verkrachting of dwang.
In maart 2023 werd de man door de rechtbank veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden. Hoewel hij werd vrijgesproken van verkrachting, werd hij destijds wel veroordeeld voor dwang.
De rechtbank oordeelde toen dat hij zijn bedpartner had gedwongen om zonder voorbehoedsmiddel seks te hebben, wat neerkwam op gedwongen onveilige seks. Het Openbaar Ministerie (OM) vond deze straf echter te laag en ging in hoger beroep.
Het OM stelde dat de daad als verkrachting moest worden gezien, omdat de vrouw expliciet had aangegeven alleen met een condoom seks te willen hebben.
De zaak gaat terug naar augustus 2021, toen de man tijdens een date zonder medeweten van de vrouw zijn condoom zou hebben afgedaan.
De vrouw verklaarde dat zij zich na afloop 'vies en onteerd' voelde. De man ontkende de beschuldiging en was aanvankelijk afwezig tijdens de eerste rechtszitting vanwege angst voor media-aandacht.
Tijdens het hoger beroep, dat twee weken geleden plaatsvond, benadrukte de man dat hij 'nooit over grenzen heen zou gaan'. Het hof oordeelde echter dat er geen sluitend bewijs was dat hij het condoom stiekem had afgedaan.
Hoewel de verklaringen van de vrouw en enkele WhatsApp-berichten waren ingebracht als bewijs, vond het hof deze onvoldoende om de man te veroordelen.
De uitspraak van het hof heeft geleid tot teleurstelling bij het slachtoffer en haar advocaat. Zij noemden het resultaat 'zuur' en 'moeilijk te bevatten', vooral omdat de man eerder was veroordeeld.
Toch benadrukte de advocaat dat het slachtoffer trots mag zijn, omdat ze als een van de eerste vrouwen in Nederland aangifte deed van stealthing. Deze zaak heeft geleid tot meer bewustwording en discussie over dit onderwerp in het land.
De stealthing-zaak van de Rotterdammer was de eerste in Nederland, maar inmiddels zijn er meer gevallen aan het licht gekomen.
In een vergelijkbare zaak werd een andere verdachte, eveneens een Rotterdammer, eerder vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. In tegenstelling tot Nederland, is stealthing in landen als Duitsland, Zwitserland en Nieuw-Zeeland al strafbaar gesteld.