Op zaterdag vond er in Hoorn een demonstratie plaats tegen het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen. Het beeld, dat al sinds 1893 op de Roode Steen staat, is omstreden vanwege Coens gewelddadige verleden.
Coen was namelijk actief binnen de VOC en staat bekend om zijn harde optreden, met als meest beruchte actie de strafexpeditie naar de Banda-eilanden. Tijdens die expeditie werden duizenden inwoners vermoord omdat ze nootmuskaat aan Engeland leverden, wat tegen de handelsregels van de VOC inging.
De demonstratie, georganiseerd door de actiegroep We Promise, verliep vreedzaam. Ongeveer 75 demonstranten verzamelden zich aan het einde van de ochtend bij het NS Station in Hoorn. Van daaruit liepen ze met spandoeken richting de Roode Steen, waar het beeld van Coen staat.
Op de spandoeken stonden leuzen zoals 'Weg met J.P. Coen' en 'Stop racisme en fascisme'. De deelnemers aan de mars riepen op om het standbeeld te verplaatsen naar het Westfries Museum. Zij vinden dat Coen niet thuishoort op een prominente plek in de stad vanwege zijn gewelddadige geschiedenis.
Ondanks dat de demonstratie vreedzaam verliep, was er een forse politiemacht aanwezig om alles in goede banen te leiden. De gemeente had vooraf laten weten dat ze de situatie nauwlettend zouden monitoren. Bij eerdere protesten tegen het beeld van Coen braken namelijk rellen uit. Toen moest de mobiele eenheid ingrijpen omdat er met stenen werd gegooid. Ditmaal bleef het echter rustig en waren er geen incidenten.
De discussie rondom het standbeeld van J.P. Coen is niet nieuw. Al jaren woedt er een debat over hoe Nederland moet omgaan met historische figuren met een beladen verleden. Voorstanders van verplaatsing wijzen op Coens wrede daden. Tegenstanders vinden echter dat het beeld moet blijven staan vanwege de historische waarde.
Wie was JP Coen?
Jan Pieterszoon Coen (1587-1629) was een Nederlandse koopman en bestuurder in dienst van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Hij werd vooral bekend als gouverneur-generaal van de VOC in de Oost-Indische regio. Coen speelde een sleutelrol in het vestigen van Nederlandse handelsmonopolies in Azië, met name in de specerijenhandel.
Zijn naam is echter ook verbonden met gewelddadige acties. Een van zijn beruchtste daden is de strafexpeditie naar de Banda-eilanden in 1621. De inwoners van deze eilanden, die nootmuskaat produceerden, leverden ook aan de Engelsen, wat tegen de regels van de VOC was. Coen liet daarop duizenden bewoners vermoorden en deporteerde de overlevenden. Deze harde aanpak markeerde zijn reputatie als een meedogenloze leider.
In 2020 werd er ook gedemonstreerd tegen het standbeeld van JP Coen: