De Nederlandse overheid neemt maatregelen tegen het gebruik van vochtige doekjes die plastics bevatten. PVV-staatssecretaris Chris Jansen (Milieu) heeft een voorstel gedaan om een verbod in te voeren op vochtige doekjes, zoals billendoekjes, omdat ze vaak schadelijke plastics bevatten. In een brief aan de Kamer noemt Jansen de nadelen van deze doekjes, die leiden tot verstoppingen in het riool en enorme kosten voor de samenleving.
In zijn brief geeft Jansen aan dat de populariteit van vochtige doekjes in de afgelopen decennia aanzienlijk is toegenomen. "Ze worden bijvoorbeeld gebruikt in de sanitaire omgeving, op de werkvloer, in het huishouden, als snoetenpoetsers en billendoekjes en ze hebben door het gebruiksgemak in veel gevallen alternatieven als herbruikbare of papieren doekjes vervangen," aldus de staatssecretaris. Dit gemak heeft echter een keerzijde, zoals de schade die de doekjes veroorzaken in het milieu en de infrastructuur.
Volgens Jansen worden vochtige doekjes vaak doorgespoeld, waardoor ze niet goed afbreken in het water. Doekjes die kunststof bevatten vergaan niet, wat leidt tot verstoppingen in het rioolsysteem. "De doekjes in de riolering vergaan eveneens niet en verstoppen de pompen door te zorgen voor zogeheten ’schapen’: proppen van deze doekjes." Deze verstoppingen veroorzaken jaarlijks kosten tussen de 25 en 55 miljoen euro.
Om deze problemen aan te pakken, wil Jansen dat er op Europees niveau wetgeving wordt herzien. Hij pleit voor een verbod op vochtige doekjes die kunststof bevatten. "Ik verwacht dat een dergelijk verbod zal leiden tot een sterke daling van de maatschappelijke kosten die vochtige doekjes met kunststof momenteel veroorzaken en een afname van de microplastics afkomstig van deze doekjes in waterzuiveringsinstallaties," zegt de staatssecretaris.
Jansen hoopt dat het verbod op kunststof doekjes zal leiden tot de introductie van papieren alternatieven die minder schadelijk zijn voor het milieu. Hij verwacht dat deze maatregelen niet alleen de verstoppingen in het riool zullen verminderen, maar ook bijdragen aan een schoner milieu door het verminderen van microplastics in waterzuiveringsinstallaties.