Als je het
laatste nieuws volgt, merk je dat thuisbatterijen steeds vaker in de krantenkoppen verschijnen. De techniek staat immers niet stil. De kern van een thuisbatterij zit in de combinatie van hardware en software. Frank Energie heeft met alle batterij leveranciers op hun website afspraken gemaakt over de toegang tot het energie-management-systeem (EMS). Met dit systeem kan er via Wifi of 4G een verbinding met jouw batterij tot stand worden gebracht.
De sturing van de batterij is dan eigenlijk verrassend simpel: er zijn drie opdrachten die Frank Energie kan geven: “ga laden", "ga ontladen” of “doe niks.” De chemische en technische veiligheidsgrenzen worden bewaakt door de batterij zelf, dus je hoeft niet bang te zijn dat er iets overbelast raakt. De app van
Frank Energie bundelt deze sturing zo dat je werkelijk profiteert wanneer de marktprijzen laag zijn (laden) en wanneer ze hoog zijn (ontladen).
In het
nieuws hoor je soms verhalen over batterijen die veel sneller slijten dan verwacht. Daar komt de keuze voor je eigen handelsstrategie om de hoek kijken. Wil je de batterij minder zwaar belasten, dan kies je voor een gematigde handelsstrategie. Frank Energie laat in de app zien hoeveel cycli per dag je draait en welk effect dat heeft op de levensduur. Zo houd je het zelf in de hand.
Zelf verbruiken of slim handelen
In het nieuws wordt vaak uitgelegd dat er twee uitersten bestaan in de manier waarop je je thuisbatterij kunt inzetten. Ten eerste is er zelfconsumptie: je gebruikt zoveel mogelijk van jouw eigen opgewekte zonne-energie. Dit is vooral interessant als er geen salderingsregeling meer bestaat of als de energiebelasting relatief hoog is. Je voorkomt op die manier dat je dure energie van het net moet afnemen.
Anderzijds is er handel. Hierbij staat het inspelen op prijsschommelingen centraal. Veel krantenberichten beschrijven hoe energieleveranciers als Frank Energie gebruikmaken van de day-ahead markt (EPEX), maar vooral ook van de onbalansmarkt. Tennet probeert het Nederlandse stroomnet continu in balans te houden door marktspelers te belonen of te straffen. De onbalansmarkt is enorm volatiel, wat ruimte biedt voor grote winstmarges. Als je batterij vol zit en de onbalansprijs hoog is, dan is het lucratief om energie te verkopen. Is de prijs laag of negatief, dan laad je juist extra bij.
Het nieuws legt vaak uit dat deze vorm van handelen goed aansluit bij de toename van zon- en windenergie. Een wolk voor de zon kan de energieproductie plots verminderen, met consequente pieken in de prijs. Als je een thuisbatterij hebt, kun je daar direct op inspringen. Met een
dynamisch energiecontract en Frank Energie ben je dus niet alleen een consument, maar ook een actieve speler in de energiemarkt.