vuurwerkverbod

NSC helpt traditie om zeep: vuurwerkverbod nu definitief

Algemeen01 apr , 13:48

Een knallende oudejaarsavond lijkt binnenkort verleden tijd. Met steun van de partij Nieuw Sociaal Contract (NSC) is er nu een Kamermeerderheid voor een landelijk vuurwerkverbod. Daarmee gaat een oude traditie in Nederland letterlijk in rook op – en dat tot grote teleurstelling van talloze vuurwerkliefhebbers én verkopers.

De politieke steun van NSC is opvallend. De partij van Pieter Omtzigt staat bekend om haar behoudende koers, maar kiest in dit dossier de kant van veiligheid en zorgpersoneel. Volgens NSC weegt de maatschappelijke schade zwaarder dan het behoud van de traditie. En die schade is niet mals: elk jaar loopt die op tot tientallen miljoenen euro’s, onder meer door vernielingen, branden en ziekenhuiskosten.

Toch is de kritiek niet mals. Vuurwerkwinkels voelen zich verraden en kondigen aan een schadeclaim in te dienen tegen de staat. Volgens de belangenorganisatie voor vuurwerkverkopers betekent het verbod voor veel ondernemers het einde van hun bestaan. “Wij hebben jarenlang geïnvesteerd in veilig consumentenvuurwerk. Nu worden we afgestraft terwijl het illegale vuurwerk de echte problemen veroorzaakt,” klinkt het boos.

Op sociale media stromen de reacties binnen. Waar sommigen opgelucht zijn dat de jaarwisseling veiliger wordt, zijn anderen woedend dat een geliefd volksfeest wordt afgepakt. Vooral jongeren en gezinnen die er elk jaar een show van maken, voelen zich beroofd van een traditie waar ze het hele jaar naar uitkijken.

Partijen draaien

Toch lijkt het verbod nu onomkeerbaar. De verwachting is dat het nog vóór de jaarwisseling van 2025 van kracht wordt. Opvallend is hoe de politieke steun zich de afgelopen jaren langzaam ontwikkelde. Waar partijen als PvdA, GroenLinks en Partij voor de Dieren al langer voor een verbod pleitten, draaiden recent ook partijen als CDA, VVD en nu dus NSC bij. De druk van hulpdiensten, artsen en een groeiende groep burgers bleek doorslaggevend. Wat rest, is wellicht een alternatief: georganiseerde vuurwerkshows of dronespektakels. Maar of dat het gemis kan opvangen, valt te betwijfelen.

Het voorstel kreeg steun van GroenLinks-PvdA, D66, VVD, Partij voor de Dieren, Volt, ChristenUnie, SGP en het CDA. De doorslag kwam uiteindelijk van NSC, dat zich aansloot bij de voorstanders. Tegen het verbod stemden onder meer PVV, BBB, SP, JA21 en Forum voor Democratie, die het besluit betitelen als een inperking van individuele vrijheid en traditie. Het politieke landschap rond het vuurwerkdossier blijkt daarmee scherper verdeeld dan ooit.