social media leeftijdsgrens

Social media onder vuur: Nederlanders eisen leeftijdsgrens

Algemeen11 sep , 12:16
De discussie over het gebruik van sociale media door jongeren laait weer op. Uit recent onderzoek van Hart van Nederland blijkt dat een overgroot deel van de Nederlanders voorstander is van een minimumleeftijd op platforms als TikTok en Instagram.
Maar liefst 84 procent van de ondervraagden uit een representatief panel van 2321 personen staat achter het idee dat er regels moeten komen om kinderen te weren van sociale media.
De vraag is echter: vanaf welke leeftijd zouden jongeren toegang mogen hebben tot deze platforms? Uit het onderzoek blijkt dat bijna 40 procent van de deelnemers pleit voor een minimumleeftijd van 16 jaar. Een kleiner deel (27 procent) vindt 14 jaar een geschikte leeftijd. Opvallend is dat een aanzienlijk percentage, 15 procent, voorstelt dat jongeren pas vanaf hun 18e sociale media mogen gebruiken.
Bekijk het item van Hart van Nederland hieronder:
Dit wijst op een gedeeld gevoel dat sociale media niet zomaar voor elke leeftijdsgroep geschikt zijn. Veel ouders maken zich zorgen dat hun kinderen te vroeg worden blootgesteld aan schadelijke content en ongezonde gedragingen op deze platforms. Dit is namelijk ook de reden dat een vrouw in het onderzoek opmerkt dat er “voor alcoholgebruik ook een leeftijdsgrens geldt” en dat dit bij sociale media niet anders zou moeten zijn.
Deze zorgen worden niet alleen in Nederland gedeeld. Ook in landen zoals Australië woedt de discussie. De Australische regering is zelfs al bezig met concrete stappen om een minimumleeftijd in te voeren. Premier Anthony Albanese benadrukt dat sociale media jongeren vaak weghouden van echte sociale contacten en levenservaringen.
Onderzoek in Australië toont bovendien aan dat bijna de helft van de jongeren negatieve ervaringen heeft op platforms, wat hun welzijn negatief beïnvloedt.
Tijdslimiet
Het is duidelijk dat sociale media een enorme invloed hebben op het dagelijks leven van jongeren. Veel kinderen spenderen uren op platforms als TikTok. Een jongere gaf in een interview aan dat ze een tijdslimiet van twee uur per dag had ingesteld, maar dat ze zich pas realiseerde hoeveel tijd ze al aan het scrollen was toen deze limiet in beeld verscheen.
Dit fenomeen raakt niet alleen jongeren. Ook volwassenen hebben moeite met het reguleren van hun tijd op sociale media. De constante stroom van content en de verslavende werking van de algoritmes maken het voor velen moeilijk om de apps los te laten.