Een van de populairste parkeerapps ligt onder vuur na een wijziging in het prijsmodel. Waar gebruikers voorheen een vast bedrag per parkeeractie betaalden, rekent EasyPark nu een percentage van de totale parkeerkosten. In veel steden komt dat neer op 9 procent extra bovenop het parkeertarief, wat vooral in dure stadscentra flink in de papieren loopt.
Op sociale media groeit de kritiek. Op Threads schrijft presentator Tim Hofman: “EasyPark gebruiken kost je nu 15% per uur extra. (wat ik zelf niet ga betalen.)” Hij doelt daarmee op de 9 procent servicekosten die EasyPark rekent, plus de gebruikelijke btw. Het bericht krijgt veel bijval van andere gebruikers.
Ook op X (voorheen Twitter) en Facebook delen mensen hun ongenoegen. Een gebruiker schrijft dat de kosten in het centrum van Amsterdam fors zijn toegenomen. Een ander noemt het prijsmodel “misleidend”, omdat het verschil pas opvalt als je de rekensom maakt.
Ook op LinkedIn klinkt scherpe kritiek. Coen Olde Olthof, een marketingdeskundige, noemt het prijsmodel van EasyPark “misleidend” en roept gebruikers op om de app links te laten liggen. In zijn post schrijft hij dat het bedrijf op deze manier stiekem veel meer verdient, vooral in gebieden met hoge parkeertarieven. Hij sluit af met de oproep: #DumpEasyPark. De post wordt breed gedeeld en geliket binnen zijn netwerk, met veel instemmende reacties van andere professionals.
Sommige gebruikers stappen over naar concurrent Yellowbrick. Maar volgens berichten op sociale media is ook dat bedrijf onderdeel van de EasyPark Group. De vrees bestaat dat ook daar binnenkort een vergelijkbaar prijsmodel wordt ingevoerd.
EasyPark stelt op zijn website dat de wijziging bedoeld is om de kosten “eerlijker” te maken. Wie kort parkeert, zou volgens het bedrijf minder betalen dan voorheen. Critici betwijfelen dat en wijzen erop dat de nieuwe structuur vooral in het voordeel is van EasyPark zelf.
Of het bedrijf officieel zal reageren op de kritiek, is vooralsnog niet bekend.