benzine en diesel

VN-chef wil alle advertenties voor benzine en diesel verbieden

Autojun 30, 9:10
Reclame voor fossiele brandstoffen moet net zo illegaal zijn als tabaksreclame, zegt VN-secretaris-generaal António Guterres.
VN-secretaris-generaal António Guterres wil dat de hele wereld advertenties voor diesel en benzine verbiedt.
Tegelijkertijd roept de 75-jarige Portugees regeringen en media wereldwijd op om geld van de olie-industrie te weigeren.
Guterres beschuldigt oliemaatschappijen ervan 'de waarheid te verdraaien, het publiek te misleiden en twijfel over de klimaatcrisis aan te wakkeren.'
antonio guterres
Foto: António Guterres / Gettyimages
Sommige landen en bepaalde steden hebben al regels ingevoerd die de olie-industrie gedeeltelijk verbieden om haar producten te adverteren, aldus de BBC.
Dit geldt onder andere voor Frankrijk, waar het verboden is om kolen, benzine en diesel te promoten. Zelfs waterstof geproduceerd met behulp van fossiele brandstoffen mag niet aan het publiek worden gepresenteerd.
Rebecca Tushnet, een hoogleraar constitutioneel recht, heeft echter al gezegd dat een dergelijk verbod moeilijk af te dwingen zal zijn, vooral in de Verenigde Staten, waar het recht om te adverteren wordt beschermd door het Eerste Amendement van de grondwet.
Over het algemeen kan het moeilijk zijn om fossiele brandstoffen volledig te verbieden. Pieter Nota, die tot vorig jaar in de raad van bestuur van BMW zat, zei onlangs dat hij één ding verwacht van het nieuwe EU-parlement.
Dat de gekozen vertegenwoordigers het geplande verbod, dat tot doel heeft om tegen 2035 alle auto's behalve elektrische auto's en synthetische brandstoffen te verbieden, ofwel schrappen of uitstellen.
In feite vindt hij het ronduit naïef om te denken dat benzine en diesel uiteindelijk verboden zullen worden.
"Een nieuwe Europese Commissie zal, veronderstel ik, uiterlijk in 2026 een besluit nemen over een uitstel of aanpassing van het verbod. Dat is gewoon onvermijdelijk, denk ik," zegt Nota.
Meest gelezen