file 71

Chaos in het Verenigd Koninkrijk: gemaskerde relschoppers bestormen hotels en moskeeën

Buitenland06 aug , 9:49
In het Verenigd Koninkrijk is er de afgelopen dagen een golf van geweld en onrust ontstaan die gericht is tegen migranten en moslims.
Het begon op een onrustige zondag, toen gemaskerde relschoppers brand stichtten in hotels vol asielzoekers in de steden Rotherham en Tamworth.
Daarnaast werden moskeeën in verschillende Britse steden, waaronder Manchester, Belfast en Leicester, aangevallen of bedreigd. Ook zijn er winkels geplunderd. Deze reeks van protesten richtte zich specifiek tegen migranten en moslims.
De Britse politie reageerde op deze onlusten door meer dan vierhonderd relschoppers te arresteren. Premier Keir Starmer besloot vervolgens zijn kabinet bijeen te roepen voor een crisisberaad. Hij nam geen blad voor de mond en benoemde de situatie als "extreemrechts geweld".
Simon Kuper, een Nederlands-Britse journalist en columnist voor de Financial Times, uitte weinig verbazing over de opstand. Volgens hem bestaat er al langer een groep mensen in het Verenigd Koninkrijk die zich ongehoord voelt door de overheid.
Kuper benadrukt dat er niet alleen onvrede is, maar ook een specifieke groep Britten met racistische ideeën die nu islamofoob geweld plegen, aangewakkerd door valse informatie.
Sara Kan, voormalig adviseur van diverse conservatieve premiers, wijst op de rol van desinformatie. Volgens haar kunnen onjuiste berichten zonder gevolgen worden verspreid, zoals de bewering dat een moslim verantwoordelijk zou zijn voor de recente moord op drie meisjes in Southport.
In werkelijkheid bleek de dader een jongen van 17, geboren in Wales als zoon van Rwandese immigranten, zonder islamitische achtergrond. Kan waarschuwt dat er onvoldoende wetgeving is om haatzaaiende uitspraken aan te pakken. Ze benadrukt dat het belangrijk is om migratie te bespreken zonder ontmenselijkende taal te gebruiken.
De rellen en protesten werden georganiseerd via sociale media, waarbij extremistische groepen als de English Defence League betrokken waren, evenals voetbalhooligans en relschoppers. Maar niet alleen extremisten waren op straat; ook gewone burgers zoals kinderen en vrouwen met protestborden kwamen samen.
Tegenreacties
Als reactie op het extreemrechtse geweld organiseerden sommige Britten vreedzame demonstraties ter ondersteuning van migranten. Tegelijkertijd vormden zich groepen moslims die moskeeën wilden beschermen tegen aanvallen, wat leidde tot een gespannen sfeer en een risico op verdere conflicten.
Ondanks de omvang van de rellen en het geweld, ziet Kuper de situatie niet als structureel. Volgens hem is het een fenomeen dat vaker voorkomt in de zomer, als mensen meer tijd hebben en sensatie zoeken. Premier Starmer kondigde ondertussen aan dat er een speciale politie-eenheid zal worden opgericht om de rellen te bestrijden, in de hoop verdere escalatie te voorkomen.