De Venezolaanse oppositieleider Edmundo González heeft het land verlaten en asiel aangevraagd in
Spanje. Dit gebeurde nadat de regering van Venezuela een arrestatiebevel tegen hem had uitgevaardigd. De aanleiding hiervoor was het betwisten van de uitslag van de presidentsverkiezingen in juli 2024, waarin de Nationale Kiesraad (CNE) Nicolás Maduro als winnaar uitriep.
González had zich enige tijd verborgen gehouden nadat hij op 30 juli publiekelijk vraagtekens zette bij de verkiezingsuitslag. Verschillende regeringsfunctionarissen verklaarden namelijk dat hij achter de tralies thuishoorde. Zijn vertrek naar Spanje volgde na een korte periode waarin hij ondergedoken was in de Spaanse ambassade in Caracas. Vicepresident Delcy Rodríguez bevestigde dat de Venezolaanse autoriteiten zijn veilige doorgang naar Spanje hadden geregeld.
De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken José Manuel Albares liet weten dat González op eigen verzoek het land had verlaten aan boord van een vliegtuig van de Spaanse luchtmacht. Spanje zegt dat het zich inzet voor de politieke rechten van alle Venezolanen.
Een advocaat van González bevestigde tegenover persbureau AFP dat zijn cliënt in Spanje was aangekomen, maar gaf geen verdere details.
Ondertussen blijft de politieke spanning in Venezuela oplopen. Veiligheidstroepen hebben de Argentijnse ambassade in Caracas omsingeld, waar zes politieke tegenstanders van Maduro bescherming hebben gezocht. De Venezolaanse regering beweert dat vanuit de ambassade terroristische aanslagen worden beraamd. Deze ontwikkelingen komen in het kielzog van een aanhoudende politieke crisis, die ontstond nadat Maduro op 28 juli door de overheid opnieuw tot president werd uitgeroepen.
De oppositie claimt namelijk dat Edmundo González de echte winnaar van de verkiezingen is. Ze publiceerden gedetailleerde stemgegevens die volgens hen aantonen dat González met ruime meerderheid heeft gewonnen. Landen zoals de Verenigde Staten, de Europese Unie en enkele Latijns-Amerikaanse landen weigeren Maduro's overwinning te erkennen, zolang de Venezolaanse autoriteiten geen transparante stemresultaten vrijgeven.
Sinds de verkiezingen zijn meer dan 2.400 mensen gearresteerd, wat volgens de Verenigde Naties zorgt voor een klimaat van angst. De oppositie in Venezuela, die al geruime tijd onder druk staat van het regime, worstelt om politieke ruimte.
González, een relatief onbekende 75-jarige politicus, kwam pas in maart 2024 in de schijnwerpers toen de belangrijkste oppositiecoalitie hem als kandidaat naar voren schoof. Zijn voorgangster, María Corina Machado, werd door de regering uitgesloten van deelname aan de verkiezingen, ondanks haar overweldigende overwinning in de oppositieprimaries.
Machado speelde een cruciale rol in González' campagne. Tijdens de verkiezingsnacht stond ze zij aan zij met hem, toen de CNE verklaarde dat Maduro 52% van de stemmen had behaald.