De 37-jarige Nederlandse oorlogsveteraan Anton Nootenboom heeft zondagmiddag in Saint Louis een wereldrecord gebroken door 3450 kilometer op blote voeten te lopen.
Het vorige record stond op 3409,75 kilometer, behaald door de Pool Pawel Durakiewicz.
Nootenboom, die bekend staat als de Barefoot Dutchman, voltooide zijn recordwandeling in 175 dagen en heeft zijn tocht op blote voeten ingezet om bewustzijn te creëren voor de mentale gezondheid van mannen.
Na zijn recordbreking in Saint Louis zal hij zijn reis voortzetten naar New York, waar hij naar verwachting op 2 november aankomt op Times Square. Zijn totale afstand zal daarmee meer dan 5100 kilometer bedragen.
De wandeltocht van Nootenboom begon op 17 februari van dit jaar op Santa Monica Beach in Californië. Zijn oorspronkelijke doel was om van Los Angeles naar New York te lopen, en het verbreken van het wereldrecord was een logisch gevolg van deze uitdaging.
Inmiddels heeft hij al meer dan 177 dagen gemiddeld 25 tot 30 kilometer per dag gelopen, ondanks de enorme fysieke en mentale belasting van het lopen op blote voeten.
In de afgelopen maanden heeft Nootenboom te maken gehad met extreme hitte, met temperaturen die dagelijks rond de 35 graden Celsius schommelen.
Dit maakt zijn prestatie des te opmerkelijker. Zijn woordvoerder meldt dat Nootenboom ‘helemaal doorheen’ is, maar hij blijft vastbesloten om zijn doel te bereiken.
De motivatie van Nootenboom komt voort uit zijn eigen ervaringen met mentale gezondheidsproblemen tijdens en na zijn militaire dienst. Hij heeft eerder een boek getiteld The Barefoot Dutchman geschreven over zijn mentale strijd en de noodzaak om emotionele problemen bespreekbaar te maken.
Met zijn inzamelingsactie voor deze tocht heeft hij tot nu toe 18.749 euro opgehaald, dat wordt besteed aan organisaties die zich inzetten voor de mentale gezondheid van mannen.
Hoewel het verbreken van het wereldrecord een belangrijke prestatie is, benadrukt Nootenboom dat het uiteindelijke doel is om aandacht te vragen voor mentale gezondheid en het doorbreken van taboes.
"Het wereldrecord is geen doel op zich. Het is een middel om een groter probleem onder de aandacht te brengen," aldus Nootenboom. "Als iemand anders mijn record verbreekt, heb ik daar vrede mee, zolang het maar bijdraagt aan een goed doel."