screenshot 2024 07 16 at 132157

Dagelijks nieuwe slachtoffers in Nederland na Netflix-documentaire

Films & Series16 jul , 13:29
Sinds Netflix vorige week de documentaire over de Nederlandse massaspermadonor Jonathan Meijer lanceerde, hebben bezorgde ouders uit heel Europa zich in grote aantallen gemeld bij Stichting Donorkind.
Voorzitter Ties van der Meer meldt dat dagelijks twee tot drie nieuwe meldingen binnenkomen. Dit komt bovenop de ongeveer 20 ouders die zich direct na de première van de documentaire al meldden.
De driedelige documentaire getiteld The Man with 1000 Kids onthult dat met het sperma van Meijer honderden tot mogelijk duizenden kinderen zijn verwekt. Van der Meer verwacht dat de stroom van meldingen nog maanden zal aanhouden.
"Nieuwe ouders van donorkinderen zullen geschrokken zijn van de documentaire. De schok moet even indalen, en daarna zullen velen zich afvragen 'wil ik dit wel weten?'," zegt hij.
Voorheen was de kwestie voornamelijk in Nederland en België bekend, maar door de documentaire komt er nu wereldwijde aandacht voor Meijers donatiepraktijken. Dit resulteert in meldingen uit heel Europa.
Volgens Meijer heeft hij via eigen contacten 550 kinderen verwekt, maar dit aantal is exclusief de kinderen die via spermabanken zijn verwekt.
Meijer doneerde sperma aan meerdere Nederlandse en buitenlandse spermabanken, waaronder Cryos en ESB in Denemarken, die internationaal opereren. Hoewel deze spermabanken beweren zich aan de maximumaantallen per land te houden, twijfelt Van der Meer aan de naleving van deze regels.
Veel ouders klagen dat Meijer loog over het aantal kinderen dat hij verwekte. Zo dacht moeder Joyce dat hij slechts tien gezinnen zou helpen. "Ik schrok me rot toen ik het echte aantal hoorde," zegt ze tegen RTL Nieuws.
De documentaire onthult ook een tweede zaaddonor, genaamd Leon, die inmiddels is overleden. Hoeveel kinderen hij heeft verwekt, is onbekend, maar Van der Meer noemt dit zorgelijk en waarschuwt dat er mogelijk meer dergelijke donoren actief zijn.
De gevolgen voor de kinderen van zulke donoren zijn aanzienlijk, zegt Van der Meer. Ze hebben een grotere kans om onbedoeld in een relatie met een bloedverwant te komen en het idee van overal halfbroers en halfzussen te hebben kan mentaal belastend zijn.
Stichting Donorkind biedt groepsgesprekken aan voor bezorgde ouders en raadt aan om zich in te schrijven bij DNA-databank MyHeritage om meer zekerheid te krijgen over verwantschappen.
Jonathan Meijer is door de rechter verboden om verder sperma te doneren, op straffe van een dwangsom van 100.000 euro per donatie. Hij overweegt echter een rechtszaak tegen Netflix aan te spannen wegens vermeende onwaarheden in de documentaire.
Meest gelezen