Een Nederlander die echte treinen nabouwt met
LEGO-stenen en zijn bouwwerken doorverkoopt, moet daarmee stoppen.
LEGO, de grootste speelgoedfabrikant ter wereld, vindt dat hij inbreuk maakt op hun merkrecht, en heeft gelijk gekregen van de rechter.
De Nederlander moet binnen twee dagen stoppen met de verkoop van de LEGO-treinen via zijn bedrijf HA bricks. Ook moet hij al zijn verkoopcijfers delen met de speelgoedfabrikant.
Doet hij dat niet, dan moet hij LEGO 1.000 euro per dag betalen. Daarnaast kan de fabrikant nog eens 500 euro per verkocht product eisen.
De Nederlander moet ook 16.000 euro aan proceskosten aan het speelgoedbedrijf betalen.
De Nederlander ziet zijn bouwwerken als een eerbetoon aan LEGO en dacht dat hij de goederen volgens de regels doorverkocht. Maar de voorzieningenrechter oordeelde anders.
Omdat hij de LEGO-steentjes bedrukte en van kogellagers voorzag, paste hij het uiterlijk van de steentjes permanent aan. Dat mag volgens de rechter niet zomaar.
Deze uitspraak benadrukt de strenge maatregelen die bedrijven kunnen nemen om hun intellectuele eigendom en merken te beschermen.
LEGO hanteert een strikt beleid ten aanzien van de aanpassing en doorverkoop van zijn producten.
De beslissing benadrukt de juridische complexiteit rond de aanpassing en commerciële exploitatie van merkproducten, zelfs als dergelijke aanpassingen bedoeld zijn als eerbetoon.
LEGO's agressieve bescherming van hun merkidentiteit is niet nieuw. Het bedrijf heeft een geschiedenis van juridische acties om hun producten te beschermen tegen ongeoorloofd commercieel gebruik.
Deze zaak dient als een herinnering voor hobbyisten en kleine bedrijven aan de mogelijke juridische gevolgen van het aanpassen en verkopen van merkproducten.
Voor de Nederlander is de uitspraak een aanzienlijke tegenslag. Zijn intentie om LEGO te eren met zijn aangepaste creaties was duidelijk, maar de beslissing van de rechter benadrukt het belang van naleving van de merkwetten, ongeacht de intentie achter de aanpassingen.
De financiële en juridische repercussies van deze zaak zijn een scherpe waarschuwing voor anderen die vergelijkbare ondernemingen overwegen.