file 49

Kritiek op vrouwelijke scheidsrechter in Nederlands profvoetbal: 'Draait om publiciteit'

Overig sport03 okt , 12:52

Aanstaande vrijdag wordt er geschiedenis geschreven in het Nederlandse profvoetbal: dan fluit Shona Shukrula als eerste vrouwelijke scheidsrechter een wedstrijd in het betaald mannenvoetbal.

Voormalig arbiter Danny Koevermans is enthousiast over deze primeur, terwijl Mario van der Ende, een oudgediende met meer dan 800 wedstrijden op zijn naam, wat terughoudender is.

In veel Europese competities zijn vrouwelijke scheidsrechters al een vertrouwd gezicht, maar in Nederland bleef het tot nu toe bij de Eredivisie Vrouwen en de hoogste amateurklassen. Aanstaande vrijdag verandert dat. Shukrula heeft de afgelopen vijftien jaar keihard gewerkt om dit niveau te bereiken.

“Van mij had het al eerder gemogen," zegt Koevermans. "Dit is blijkbaar de eerste vrouw in Nederland waarvan de KNVB denkt dat ze het niveau aan kan.”

Van der Ende uit echter bedenkingen. "Vier jaar geleden floot ze een wedstrijd bij de beloftes van AFC tegen FC Den Bosch. Toen was ze er nog niet klaar voor," vertelt hij. Toch hoopt hij dat ze de afgelopen jaren genoeg gegroeid is om een sterk debuut te maken.

Koevermans twijfelt daar niet aan: “Ze is fit, heeft de testen gehaald en fluit al jaren in de hogere amateurklassen. Mooi dat dit nu mogelijk is, toch?”

'Gaat meer om publiciteit dan kwaliteit'

Shukrula's verschijning is voor Nederland misschien even wennen, maar in Europa zijn al vele vrouwelijke scheidsrechters actief. De Franse Stéphanie Frappart is daarvan het bekendste voorbeeld. Zij floot onder meer de Europese Supercup en zelfs op het WK.

“Ik hoorde dat de voorzitter van de UEFA respect vroeg voor haar als vrouwelijke arbiter,” zegt Van der Ende. Hij vreest echter dat het aanstellen van een vrouw meer op publiciteit gericht is dan op de werkelijke kwaliteit van de scheidsrechter.

Hoewel de KNVB actief zoekt naar meer vrouwelijke scheidsrechters, blijft kwaliteit de maatstaf, benadrukt Van der Ende. “Shona kan een rolmodel worden, maar dat moet wel samengaan met de kwaliteit die ze levert.”

Koevermans ziet het juist positief in: “Voor jonge meiden en vrouwen is het belangrijk om te zien dat ook zij als scheidsrechter het betaald voetbal kunnen bereiken.”

Hieronder een kort interview met Shona zelf: