auto landscape 1

Tweede Kamer wil verbod op gezichtsbedekkende kleding bij demonstraties

Politiek23 sep , 19:15
In de Tweede Kamer is er een voorstel ingediend voor een verbod op gezichtsbedekkende kleding tijdens demonstraties.
Dit initiatief, dat wordt gesteund door verschillende politieke partijen, komt voort uit zorgen over de toegenomen anonieme gewelddadigheid tijdens protesten.
Joost Eerdmans van JA21, samen met de SGP, heeft het wetsvoorstel gepresenteerd tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.
Hij wijst op de moeilijkheden die justitie ondervindt bij het traceren van demonstranten die zich onherkenbaar maken, met name na incidenten zoals de rellen in het Universiteitsgebouw van Amsterdam.
“We hebben gezien dat demonstranten die zich onherkenbaar maken én vernielingen aanrichten, na afloop door justitie moeilijk te traceren zijn,” legt Eerdmans uit. “Die heeft justitie doordat ze onherkenbaar waren niet kunnen oppakken.”
De achterliggende gedachte van het voorstel is dat het dragen van gezichtsbedekkende kleding de drempel verlaagt voor individuen om vandalisme of geweld te plegen.
Eerdmans stelt: “Als je ergens voor staat, als je ergens voor wil opkomen, dan doe je dat, in mijn ogen, niet anoniem.” Hij wijst erop dat het ondermijnen van het demonstratierecht zorgwekkend is en dat er maatregelen nodig zijn om de situatie te verbeteren.
Tijdens het debat dat gepland staat voor woensdag, zal de Kamer verder ingaan op de haalbaarheid van dit voorstel. Eerdmans gelooft dat het handhaven van het verbod relatief eenvoudig kan zijn.
“Aan het begin van een demonstratie, als de demonstranten bij elkaar komen, haal je de mensen die gezichtsbedekkende kleding dragen eruit. Juist voordat het uit de hand kan lopen. Het zal preventief werken,” zegt hij.
Het wetsvoorstel kan op brede steun rekenen van partijen zoals de PVV, VVD, BBB, CDA, ChristenUnie en FvD, wat de kans op een meerderheid in de Kamer vergroot.
De coalitiepartner NSC heeft echter nog geen steun betuigd voor het voorstel, wat aanleiding geeft tot verdere discussie binnen de politieke arena.
Met deze stappen hoopt de Kamer een effectievere controle te hebben op demonstraties, om zo de openbare orde te waarborgen en te voorkomen dat de spanningen tijdens protesten escaleren.