Peter Gillis, de realityster die in Nederland inmiddels persona non grata is, heeft in België een lucratieve draai gevonden voor zijn vakantieparken.
Waar zijn campings in Nederland tegen verlies aanloopt, blijkt hij in Vlaanderen op een goudmijn te zitten door asielzoekers op te vangen.
In België richt Gillis zich op zijn vakantieparken, maar het toerisme brengt niet veel op. Camping Hengelhof en Camping Blauwe Meer maken al jaren verlies. De Telegraaf meldde dat beide campings jaarlijks rond het miljoen euro in de min staan. Echter, één camping springt eruit: Parelstrand.
Parelstrand boekte in het laatste jaar een winst van 3,38 miljoen euro. Dit is opvallend, aangezien deze camping eerder ook verlies leed. In 2016 sloeg het tij: Parelstrand werd omgetoverd tot een duur asielzoekerscentrum.
Asielopvang
In 2016 kleurden de cijfers ineens groen met een winst van 580.000 euro. In 2017 was dit tijdelijk weer anders, maar tussen eind 2018 en augustus 2020 verbleven er weer asielzoekers. Deze periode leverde Parelstrand samen meer dan 7 miljoen euro winst op. De cijfers uit 2019 en 2020 waren met recht verbluffend te noemen.
Fedasil, de Belgische organisatie verantwoordelijk voor de opvang van asielzoekers, had in 2020 genoeg van de hoge kosten. "Lommel heropstarten is niet meteen weer een optie," luidde de boodschap.
Het centrum was namelijk niet alleen het grootste, maar ook het duurste om te runnen. Eind 2021 moest Fedasil echter opnieuw bij Parelstrand aankloppen. Andere locaties wilden of konden de asielzoekers niet herbergen.
Parken Peter Gillis dicht
Gillis wordt ervan beschuldigd illegaal onderdak te hebben geboden aan arbeidsmigranten, permanente bewoning te hebben toegestaan, zwart te hebben verhuurd en belastingen te hebben ontdoken. Bovendien is er een persoonlijk onderzoek gaande wegens mishandeling van zijn ex-vriendin Nicol Kremers.
Gillis blijft echter vertrouwen houden in de lopende rechtszaken. Ondanks de ingetrokken vergunningen in Nederland trok hij zich terug uit het management van de Nederlandse Oostappen-parken en richtte zich op zijn Belgische ondernemingen, nu bekend als TOPcampings.
Toch blijft hij eigenaar van het Nederlandse vastgoed, wat een nieuwe ceo van Oostappen dwong te benadrukken dat hij “geen stroman” is. Het onderzoek naar deze situatie loopt nog.