tim hofman boos feyenoord

Tim Hofman komt met schokkende Boos-aflevering over Feyenoord-hooligans

Voetbal28 nov , 19:13

In een onthullende aflevering van het programma BOOS heeft presentator Tim Hofman samen met NRC ernstige misstanden bij voetbalclub Feyenoord aan het licht gebracht. Het onderzoek richt zich op de nauwe banden tussen de club en een gewelddadige harde kern van supporters. Uit de bevindingen blijkt dat Feyenoord deze groep niet alleen onvoldoende aanpakt, maar in sommige gevallen zelfs lijkt te faciliteren.

Een van de meest schokkende incidenten die worden besproken, is een zware mishandeling tijdens een supporterstoernooi in De Kuip afgelopen zomer. Een 21-jarige scheidsrechter werd tegen de grond geschopt nadat hij een rode kaart had gegeven aan een speler van de Rotterdam Radicals. Deze groep heeft nauwe banden met de harde kern en hun oprichter zit momenteel vast vanwege ernstige misdrijven.

Na de mishandeling probeerde een medewerker van Feyenoord de aangifte buiten justitie om te regelen. Dit voorstel werd echter afgewezen door het slachtoffer. De betrokken verdachten verschijnen binnenkort voor de rechter.

Harde kern: antisemitisme, homofobie en doodsbedreigingen

Het onderzoek legt een patroon van antisemitisch, homofobisch en extreem gewelddadig gedrag bloot binnen de harde kern. Een voorbeeld hiervan is de dreigbrief met een dode rat die een lid van de LHBTQ-supportersgroep De Roze Kameraden ontving. In de brief werden ernstige doodsverwensingen geuit.

Andere incidenten zijn onder meer brandstichting bij de sportschool van de oprichter van de Roze Kameraden en bekladdingen van huizen van prominente Rotterdammers. Deze incidenten laten volgens Hofman zien hoe een kleine groep hooligans de club en haar supporterscultuur beschadigt.

Nauwe banden met hooligans

Uit het onderzoek blijkt ook dat veroordeelde hooligans toegang hebben tot exclusieve clubactiviteiten. Cheverno van A., een bekend lid van de harde kern, was aanwezig bij besloten feesten van de club en ging op de foto met spelers en staf, waaronder doelman Justin Bijlow. Van A. heeft een stadionverbod vanwege antisemitische uitingen en gewelddadig gedrag. Toch wist hij toegang te krijgen tot De Kuip, wat vragen oproept over de rol van Feyenoord.

Reacties uit de politiek en van Feyenoord

Burgemeester Carola Schouten veroordeelt de situatie scherp. Ze noemt de verwevenheid tussen de club en hooligans onacceptabel en benadrukt dat er snel actie moet worden ondernomen. “Dit schaadt niet alleen de club, maar ook haar supporters. Dit moet echt worden aangepakt,” aldus Schouten.

Feyenoord reageerde met een verklaring waarin het de samenwerking met Supporters Liaison Officers (SLO’s) verdedigt. Deze medewerkers onderhouden contact met supportersgroepen en zouden bijdragen aan een betere sfeer binnen het stadion. Ondanks enkele incidenten noemt Feyenoord dit beleid succesvol.

Een groeiend probleem

De aflevering van BOOS en het NRC-onderzoek schetsen een alarmerend beeld van een club die worstelt met een kleine, maar destructieve groep supporters. Feyenoord lijkt er niet in te slagen om deze groep volledig aan te pakken. De betrokkenheid van staf en spelers bij hooligans ondermijnt het vertrouwen in de club.

De kwestie wordt steeds dringender nu de verdachten van de mishandeling binnenkort voor de rechter verschijnen. Ondertussen wachten supporters en de stad Rotterdam op concrete actie van Feyenoord om de cultuur van geweld en intimidatie aan te pakken.

Bekijk de Boos-aflevering over Feyenoord hieronder: