kyan tijhuis 7jqhyd8efgy unsplash 1

Belgische peuter (1,5) overlijdt op terras na verslikken in pindanootje

11225 jul , 12:37
In het Belgische Tongeren is een jongetje van anderhalf jaar oud om het leven gekomen nadat hij zich verslikte in een pindanootje.
Het incident vond plaats op het terras van een brasserie waar hij samen met zijn grootouders zat. Zijn ouders konden die dag niet aanwezig zijn.
Toen het jongetje zich verslikte, reageerde zijn oma onmiddellijk. Als voormalig verpleegkundige op de kinderafdeling probeerde ze haar kleinzoon te reanimeren.
De hulpdiensten arriveerden snel en brachten het kind over naar het ziekenhuis in Luik. Ondanks alle inspanningen overleed het jongetje uiteindelijk aan de gevolgen van de verslikking.
De verslagenheid bij de familie is groot, en de ouders hebben een foto van hun zoon gedeeld op social media.
Het is niet de eerste keer dat een jong kind overlijdt door het verslikken in voedsel. Kinderlongartsen, zoals dokter Heidi Schaballie van het UZ Gent, benadrukken dat rond voedsel, zoals pindanoten, zeer gevaarlijk is voor jonge kinderen.
Ze legt uit dat kinderen onder de drie à vier jaar geen hele pindanoten zouden moeten eten. Pindakaas of gemalen pinda’s in voedsel zijn wel veilig. Volgens medische literatuur zijn pindanoten de grootste oorzaak van dergelijke tragische incidenten.
Dokter François Vermeulen, kinderlongarts bij het UZ Leuven, deelt dezelfde zorgen. Hij adviseert om geen pindanoten te serveren als er jonge kinderen aanwezig zijn, vooral op feestjes.
Het zijn vaak niet de ouders die pinda’s aan hun kinderen geven, maar pinda’s staan vaak op lage tafels binnen handbereik van kinderen. Hij raadt aan om dergelijke potjes op een hogere plek te zetten.
Naast pindanoten zijn ook andere voedingsmiddelen zoals snoep en druiven gevaarlijk. “Snijd altijd alles in kleine stukjes,” benadrukt dokter Vermeulen. Blauwe bessen zijn iets zachter, en kerstomaten zijn vaak te groot om in te verslikken.
Als een kind zich verslikt maar nog kan ademen, is het belangrijk dat het kind blijft hoesten om het voorwerp uit de luchtwegen te krijgen.
Het in de mond steken van een vinger wordt afgeraden, omdat dit kan leiden tot braken en verstikking. Bij een kind dat niet meer ademt, moet snel worden ingegrepen. Een baby of peuter moet op de schoot worden genomen en meerdere keren op de rug worden geklopt.
Bij oudere kinderen kan de Heimlich-manoeuvre helpen om het voorwerp met enkele buikstoten uit de luchtwegen te verwijderen.
De politie en het parket zijn een onderzoek gestart naar het tragische overlijden in Tongeren.
Meest gelezen