In Japan vond vorige week een onverwachte
explosie plaats die het vliegverkeer ernstig ontregelde. Een oude Amerikaanse bom uit de Tweede Wereldoorlog die al jarenlang onder de grond begraven lag, ontplofte plotseling op een taxibaan op het vliegveld van Mizayaki.
De ontploffing zorgde voor een grote krater en leidde tot de annulering van meer dan 80 vluchten. Gelukkig raakte niemand gewond, maar de schrik zat er bij velen goed in.
De luchthaven van Miyazaki, gebouwd in 1943 en ooit een trainingsbasis voor de Japanse Keizerlijke Marine, werd tijdens de oorlog regelmatig gebombardeerd door Amerikaanse troepen.
Het incident van afgelopen woensdag deed herinneringen aan die donkere periode herleven, toen er plotseling een bom van maar liefst 500 pond explodeerde.
De krater die de explosie achterliet, had een diameter van zes meter en was ongeveer één meter diep. Een luchtfoto van Kyodo News toonde de schade die de explosie had aangericht op de taxibaan.
Kabinetschef Yoshimasa Hayashi meldde dat de luchthaven hoopte de activiteiten donderdagochtend weer te hervatten. Toch is er nog veel onduidelijkheid over hoe de bom na zoveel jaren plots kon ontploffen.
Onderzoekers van het ministerie van Land en Transport onderzoeken de situatie grondig en sluiten niet uit dat er nog meer niet-geëxplodeerde bommen in de buurt kunnen liggen.
Het is geen unicum dat er oude bommen in Japan worden gevonden. Honderden tonnen niet-ontplofte munitie liggen nog steeds begraven in het land, vaak als stille getuigen van de hevige bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Regelmatig worden ze opgegraven tijdens bouwwerkzaamheden, maar een spontane explosie zoals deze blijft zeldzaam. "Het is een herinnering aan het verleden die we niet snel zullen vergeten," aldus een lokale ambtenaar.
Hoewel de luchthaven tijdelijk moest sluiten, kunnen passagiers opgelucht ademhalen nu de schade hersteld wordt en de vluchtoperaties op korte termijn weer worden hervat.
Voor de reizigers van Miyazaki Airport blijft het echter een beangstigend idee dat zulke gevaarlijke resten van de oorlog nog altijd zo dichtbij kunnen zijn.