Drie voormalige medewerkers van de Groningse zorgboerderij Aurora Borealis in Wedde hebben werkstraffen van honderd uur opgelegd gekregen voor hun betrokkenheid bij de mishandeling van bewoners.
De zorgboerderij kwam eind 2022 in opspraak na een undercoveronderzoek door journalist Alberto Stegeman voor het programma Undercover in Nederland.
De beelden onthulden ernstige misstanden, waarbij kwetsbare bewoners met verstandelijke en meervoudige beperkingen stelselmatig werden mishandeld en vernederd.
De misstanden op de zorgboerderij varieerden van fysieke mishandeling tot ernstige vernederingen. Zo werd een cliënt in de tuin op de grond gelegd met een druppelende tuinslang boven zijn hoofd, en werd het hoofd van een andere cliënt ingesmeerd met pindakaas, waarna een hond het aflikte.
Andere bewoners kregen zand in hun bed gegooid of werden bespoten met urine. Deze wrede handelingen kwamen aan het licht nadat een redactielid undercover ging bij de zorgboerderij, wat leidde tot onmiddellijke sluiting van de instelling door de politie.
In juli werden twee leidinggevenden van de zorgboerderij, Paul W. (63) en zijn schoonzoon Michel K. (37), veroordeeld tot de maximale celstraf van vijf jaar en vier maanden.
Ze werden schuldig bevonden aan de systematische mishandeling van tien bewoners en kregen daarnaast een beroepsverbod van tien jaar. De rechtbank sprak van een 'afschuwelijk regime' dat door de twee werd gevoerd.
Hoewel de drie medewerkers niet als hoofdverantwoordelijken worden gezien, besloot het Openbaar Ministerie (OM) hen alsnog te straffen, buiten de rechter om.
Het OM hield bij het bepalen van de straf rekening met de bedreigingen die de medewerkers na de onthullingen hebben ontvangen. Een vierde medewerker moet zich in september bij de officier van justitie melden, waarna ook voor haar straf wordt bepaald.
Het proces en de onthullingen leidden tot een golf van verontwaardiging door heel Nederland, waarbij het OM de situatie in de zorgboerderij typeerde als 'geen zorg, maar sadisme'.
Ondanks de zware straffen blijven de voormalige eigenaren volhouden dat ze 'te ver zijn gegaan', maar hebben inmiddels hoger beroep aangetekend.