Nederland overweegt om veroordeelde criminelen hun straf in buitenlandse gevangenissen te laten uitzitten vanwege een ernstig tekort aan gevangenispersoneel. Dat heeft staatssecretaris van Justitie Ingrid Coenradie laten weten aan De Telegraaf.
Coenradie, die namens de PVV zitting heeft in het nieuwe kabinet, onderzoekt daarnaast mogelijkheden om het regime in Nederlandse gevangenissen "meer basaal" te maken.
Op dit moment zijn er in Nederland ongeveer 2.000 personen die, hoewel ze veroordeeld zijn, niet in de gevangenis zitten omdat er simpelweg geen plek voor hen is.
Jaren geleden werden Belgische en Noorse gevangenen naar Nederland gestuurd, omdat ons land toen een overschot aan cellen had. Coenradie ziet in deze geschiedenis een voorbeeld van hoe landen afspraken kunnen maken over de detentie van gevangenen.
"Het verleden laat zien dat er mogelijkheden zijn om overeenkomsten te sluiten tussen landen," aldus de staatssecretaris. Ze beschouwt het plan als "zeer mogelijk".
Hoewel Coenradie ook manieren onderzoekt om het aantal gevangenbewaarders te verminderen, heeft ze het idee van meerpersoonscellen al laten varen.
Ruimtegebrek in de gevangenissen
De grotere beschikbare cellen zijn namelijk al bezet, en veiligheidskwesties en ruimtegebrek in sommige gevangenissen vormen extra obstakels.
Desondanks verzekert de staatssecretaris dat iedereen die een gevangenisstraf opgelegd krijgt, daadwerkelijk achter de tralies zal belanden. "Daders kunnen niet ontsnappen aan hun straf," benadrukte ze. "Wie de gevangenis in moet, gaat ook de gevangenis in."
De situatie benadrukt de uitdagingen waarmee het Nederlandse gevangeniswezen momenteel kampt. De zoektocht naar oplossingen, zoals het mogelijk uitzenden van gevangenen naar buitenlandse cellen, laat zien hoe urgent het probleem is.
Terwijl het kabinet overweegt hoe dit plan in de praktijk kan worden gebracht, rijst de vraag hoe Nederland in de toekomst met structurele capaciteitsproblemen om zal gaan en of aanvullende hervormingen noodzakelijk zijn.