politie

Nederlansde politie-agente verdacht van moordcomplot op ex-partner

11225 jul , 14:59
Een 41-jarige vrouw uit Gorinchem blijft 60 dagen langer vastzitten op verdenking van het voorbereiden van een moord op haar ex-partner.
De vrouw werd op 5 juni aangehouden, op 7 juni voorgeleid aan de rechter-commissaris en is op 18 juni voor de raadkamer van de rechtbank verschenen. Daar werd besloten dat ze 30 dagen langer vast bleef zitten.
Op donderdag 16 juli verscheen de verdachte opnieuw voor de raadkamer en werd haar hechtenis met 60 dagen verlengd.
Het onderzoek, onder leiding van het Openbaar Ministerie, wordt uitgevoerd door een gecombineerd team bestaande uit leden van de recherche en de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK) van de politie-eenheid Rotterdam.
Het VIK is bij de zaak betrokken vanwege het feit dat de aangehouden vrouw werkzaam is bij de politie.
Naast de vrouw zijn nog vijf verdachten aangehouden. Het gaat om een man van 19 jaar uit Ermelo en een man van 37 jaar zonder vaste woon- of verblijfplaats.
Beide mannen zitten nog vast. Ook werden een minderjarige en twee vrouwen van 42 jaar en 19 jaar uit Gorinchem aangehouden. Deze drie zijn inmiddels op vrije voeten, maar gelden nog wel als verdachten.
Het onderzoek is nog volop bezig.
Om die reden kan het OM op dit moment niet verder ingaan op details. De aanhoudingen konden vanwege onderzoeksbelangen niet eerder worden gecommuniceerd.
De 41-jarige Gorinchemse en de 37-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats zaten enige tijd in volledige beperkingen waardoor ze alleen contact mochten hebben met hun advocaat. Inmiddels zijn deze beperkingen opgeheven.
Wanneer een politieagent betrokken is bij een ernstig misdrijf, zoals moord, wordt dit grondig onderzocht door gespecialiseerde eenheden zoals de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK) van de politie, en door onafhankelijke instanties zoals de Rijksrecherche.
Deze instanties zorgen voor een onpartijdig onderzoek en hebben de bevoegdheid om disciplinaire maatregelen of strafrechtelijke vervolging in te stellen als dat nodig is.
Omdat incidenten waarbij politieagenten betrokken zijn bij moord zo zeldzaam zijn, krijgen ze vaak uitgebreide media-aandacht en publieke controle wanneer ze zich voordoen. Dit helpt ervoor te zorgen dat dergelijke gevallen grondig worden onderzocht en behandeld.
Exacte cijfers over moorden gepleegd door politieagenten zijn moeilijk te vinden, omdat ze zo zeldzaam zijn en meestal als individuele gevallen worden behandeld.