De Oostenrijkse autoriteiten hebben meer details bekendgemaakt over de terreurdreiging die woensdag leidde tot de annulering van drie concerten van Taylor Swift in Wenen.
De aangehouden 19-jarige verdachte, die in juli trouw had gezworen aan de terreurgroep ISIS-K, zou van plan zijn geweest om zichzelf op te blazen op het plein voor het stadion waar de concerten zouden plaatsvinden. Experts noemen dit fenomeen "TikTok-jihadisten".
Het was een schokkende beslissing: drie uitverkochte concerten van de Amerikaanse superster Taylor Swift
werden afgelast, waardoor tienduizenden fans teleurgesteld achterbleven.
De aanleiding was echter ernstig. De Oostenrijkse
politie arresteerde woensdag in Wenen en Ternitz twee mannen (17 en 19 jaar oud) die een aanslag op de concertgangers zouden hebben gepland.
De 19-jarige hoofdverdachte, geboren in Oostenrijk uit Noord-Macedonische ouders, heeft een bekentenis afgelegd en verklaard "een groot aantal mensen te willen doden".
Hij had zijn baan in juni opgezegd en aangekondigd "grootse plannen" te hebben. De Oostenrijkse veiligheidsdiensten kregen een tip van hun Amerikaanse collega's nadat de verdachte in juli in een besloten appgroep op Telegram trouw had gezworen aan ISIS-K, de Afghaanse tak van ISIS. Hij zou met zijn 17-jarige medeverdachte hebben gesproken over een aanslag tijdens een Swift-concert.
De gesprekken waren zo concreet dat de Oostenrijkse politie bij de jongeren binnenviel. In het huis van de 19-jarige werden chemicaliën en andere materialen aangetroffen die gebruikt konden worden om een bom te maken.
Hij zou deze spullen hebben gestolen van zijn werkgever. De 17-jarige medeverdachte had recent een baantje gekregen in het stadion waar het concert zou plaatsvinden en had naar verluidt zijn relatie verbroken om zich op de geplande zelfmoordaanslag te concentreren.
Een derde verdachte, een 15-jarige jongen, is ook ondervraagd vanwege zijn contact met de andere twee, maar zijn rol is nog onduidelijk.
De Oostenrijkse media melden verschillende verhalen over de aard van de geplande aanslag. Sommige bronnen suggereren dat de verdachten van plan waren zichzelf op te blazen op het overvolle plein, terwijl anderen wijzen op een mogelijke auto-aanslag waarbij ze op fans zouden inrijden.
Amerikaanse inlichtingenbronnen hebben twijfels of de jongens echt in staat waren om een aanslag te plegen, omdat ze via internet geradicaliseerd zouden zijn.
Experts spreken van "TikTok-jihadisten", jonge mensen die via sociale media radicaliseren en vaak nog tieners zijn. Peter R. Neumann, een Duitse terrorisme-expert, stelt dat het aantal jihadistische aanslagen en complotten in Europa stijgt en beschrijft de trend in zijn komende boek "Terugkeer van de terreur".