nepagenten oplichting diefstal

Toename in diefstal en oplichting: zo herken je de nepagenten die Nederland terroriseren

11228 aug , 10:41
Oplichters doen zich voor als politiemensen en maken slachtoffers door het hele land. Waar er in heel 2023 zo’n vierhonderd incidenten waren, staat de teller dit jaar vóór 1 september al boven de 2.400.
Deze oplichters werken vaak in bendes en hanteren een simpele, maar doeltreffende methode. Een slachtoffer wordt gebeld door iemand die zich voordoet als een politiemedewerker en een verhaal vertelt over dreigend gevaar, zoals een stijging in het aantal inbraken in de buurt.
Daarna komt iemand langs bij het slachtoffer om waardevolle spullen op te halen, die in goed vertrouwen worden meegegeven.
Op beelden van Opsporing Verzocht zijn recent twee verdachten te zien die zich voordeden als agenten en slachtoffers maakten in Ridderkerk en Wijhe.
De politie benadrukt dat echte agenten nooit zomaar waardevolle spullen ophalen en altijd een volledig uniform dragen. Bij twijfel kunt u altijd zelf terugbellen naar het officiële politienummer om zeker te weten met wie u spreekt.
Hoe herken je echte politie-agenten?
Het is belangrijk om waakzaam te zijn en te onthouden dat iedere echte politiemedewerker zich moet kunnen legitimeren met een officiële pas.
Laat nooit zomaar iemand binnen die beweert van de politie te zijn.
U heeft altijd het recht om om legitimatie te vragen, en een agent in burgerkleding is verplicht om dit uit eigen beweging te doen.
Dit jaar is er een nieuwe legitimatiepas ingevoerd voor politiemedewerkers, waarmee ze zich kunnen identificeren.
Deze pas is een plastic kaart met naam, personeelsnummer, een politielogo aan beide zijden, en een pasfoto van de betreffende persoon in burgerkleding.
Het is verstandig om bij twijfel altijd om deze pas te vragen en deze grondig te controleren om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van oplichting.
Links de oude politiepas, rechts de nieuwe
Links de oude politiepas, rechts de nieuwe
Meest gelezen