beweeg

Leer hoe je bewuster wordt van je gedachten, de kracht van de natuur benut en hoe een klein gebaar voor een ander ook jouw dag positief kan veranderen

Algemeen08 apr , 9:14

In een wereld waar fysieke gezondheid vaak alle aandacht krijgt, vergeten we soms het belang van mentale training. Je focust misschien op sporten, gezond eten en je conditie, maar mentale kracht is net zo essentieel. Onderzoek van OpenUp toont steeds vaker aan dat een gezond lichaam en een gezonde geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Toch is het in de praktijk lastig om ook aan je mentale kracht te werken. Drukte, verplichtingen en andere prioriteiten staan vaak in de weg. In deze blogpost ontdek je hoe je met kleine stappen aan een veerkrachtige geest kunt werken, zonder dat het veel tijd of moeite kost.

Het fijne van deze aanpak is dat je er geen uren per dag aan hoeft te besteden. Met een paar eenvoudige oefeningen kun je in enkele minuten al verschil maken. Denk aan korte momenten van dankbaarheid, ademhalingsoefeningen of een korte wandeling in de natuur. Deze kleine stappen versterken je mentale weerbaarheid en helpen je beter om te gaan met stress en tegenslagen.

Kom in beweging  

Bewegen is niet alleen goed voor je lichamelijke- en mentale gezondheid, maar ook voor je gemoedstoestand. Je hoeft echt niet per se intensief te gaan hardlopen als je dat niet leuk vindt. Ook een rustige wandeling, een fietstochtje of een yogasessie draagt bij aan een frisse mindset. Het idee is dat je je lichaam blijft uitdagen en actief maakt, zodat je stresshormonen kunt afbouwen en gelukshormonen kunt aanmaken.

Het leuke is dat zelfs samen bewegen extra voordelen oplevert. Als je samen sport, wandelt of danst, kun je elkaar motiveren. Bovendien blijkt uit onderzoek dat synchroon bewegen, bijvoorbeeld tijdens een groepsles, het gevoel van verbondenheid vergroot. Daarmee steun je niet alleen je eigen welzijn, maar ook dat van anderen. Een win-winsituatie dus, omdat je er tegelijkertijd sociale contacten mee onderhoudt.

Probeer een vorm van beweging te vinden die je leuk vindt, dan houd je het een stuk gemakkelijker vol. Dat kan dansen zijn, maar evengoed zwemmen, yoga of een teamsport. Het belangrijkste is dat je in beweging bent en je bewust wordt van je lijf. Merk je dat het toch lastig is om hier tijd voor vrij te maken? Kies dan voor iets laagdrempeligs, zoals een wandeling in je lunchpauze of een fietstochtje naar de supermarkt in plaats van de auto. Zo maak je er gemakkelijker een gewoonte van.

Doe iets voor een ander, zoals vrijwilligerswerk

Een van de meest onderschatte manieren om jezelf beter te voelen, is door iets goeds te doen voor iemand anders. Het kan echt van alles zijn: van een kopje koffie halen voor een collega tot het doen van vrijwilligerswerk. Een klein gebaar is vaak al voldoende. Je laat niet alleen de ander zien dat je om hem of haar geeft, je versterkt ook je eigen gevoel van eigenwaarde.

Het principe erachter is dat je door anderen te helpen, het gevoel krijgt dat je deel uitmaakt van iets groters. Dat geeft voldoening en kan zelfs zorgen voor een vermindering van stress en piekergedachten. Je staat immers niet alleen stil bij je eigen problemen, maar richt je aandacht op iemand anders. Juist in een tijd waarin we ons soms eenzaam en opgesloten kunnen voelen, is deze verbinding met anderen extra waardevol.

Wees niet bang dat je meteen grote, tijdrovende projecten moet opstarten. Klein beginnen is prima. Een kort telefoontje naar een familielid om te vragen hoe het gaat, een kaartje sturen naar een verjaardag, of gewoon een glimlach geven aan iemand die je op straat tegenkomt. Elk vriendelijk gebaar telt. En hoe meer je geeft, hoe meer je vaak ook terugkrijgt in de vorm van verbinding en dankbaarheid. Het werkt als een soort positieve cirkel.

Ga op tijd naar bed, want goede nachtrust is key!

Goede nachtrust vormt de fundering voor je algehele welzijn. Tijdens je slaap krijgt je brein de kans om alle indrukken van de dag te verwerken. Je geheugen wordt geordend en gevoelens worden een plaats gegeven. Dat betekent dat je uitgerust en helder opstaat, klaar om de nieuwe dag met frisse energie te beginnen. Zonder voldoende slaap wordt die basis wankel.

Een regelmatig slaapritme helpt je om in een bepaald patroon te komen, waardoor je lichaam weet wanneer het mag uitrusten en wanneer het actief moet zijn. Stel dus vaste bedtijden en houdt die zo veel mogelijk aan, zelfs in het weekend. Vermijd felle schermen in de laatste uurtjes van je dag en las liever een rustige activiteit in, zoals lezen in bed of luisteren naar zachte muziek.

Bovendien is slaap cruciaal voor je emoties. Je kunt het wellicht herkennen: na een slechte nachtrust kun je je prikkelbaar voelen en heb je minder geduld. Met een goede nachtrust sta je sterker in je schoenen, kun je beter omgaan met tegenslag en voel je je stabieler. Door consequent op tijd naar bed te gaan, zorg je ervoor dat je mentaal weerbaar blijft en energie hebt om je dag goed door te komen.