Kaas het equivalent van geluk? Volgens een recent onderzoek uit China wel. Zij denken dat fervente kaasknabbelaars langer en gelukkiger door het leven gaan. Snij die blauwe schimmel maar aan!
Er werd anvankelijk onderzoek gedaan naar het verband tussen je mentale welzijn en gezond ouder worden. Die link vaststellen is best lastig, omdat er zoveel variabelen een rol bij spelen.
Denk bijvoorbeeld aan geld: rijkere mensen worden ouder en zijn vaak gelukkiger. Maar ook een gezonde leefstijl, je opleiding of de buurt waarin je opgroeit, hebben invloed op je levensgeluk en je gezondheid.
Nu heeft een groep Chinese onderzoekers de klus geklaard om een direct verband aan te tonen tussen mentaal welzijn en ouder worden, ongeacht geld of status.
Ze benadrukken dat het voornamelijk van belang is om je psychische gezondheid te verbeteren, zodat je weerbaar bent voor stress. Dat is namelijk gunstig voor je fysieke gestel.
Hoe het precies kan dat een goede psychische gezondheid zoveel effect heeft op de fysieke
gezondheid is nog niet helemaal duidelijk. Er zijn signalen dat het mensen minder vatbaar maakt voor ziektes en dat het bepaalde verouderingsprocessen in het lichaam zou afremmen.
Gelukkig zijn is als het ware een soort superkracht.
Kaas heeft invloed op geluk
De onderzoekers analyseerden genetische data van 2,3 miljoen Europeanen en ontdekten dat mensen met een beter mentaal welzijn gezonder oud worden. Inkomensniveau, opleiding en beroep speelden hierbij een rol, waarbij inkomen het meeste effect had.
Ze identificeerden 106 factoren die invloed kunnen hebben en zagen dat minder stilzitten, zoals minder tv kijken en meer wandelen, het welzijn verbeterde. En suprise: ook het eten van veel kaas en fruit droeg bij aan een betere psychische gezondheid en gezonder ouder worden.
Scheelt toch weer kosten voor de gezondheidszorg: een stukkie camembert is nog altijd een stuk goedkoper dan dure medicijnen en therapie.