Vorige week zijn hackers erin geslaagd om
zakelijke contactgegevens van politiepersoneel te stelen. Het gaat om namen, e-mailadressen en telefoonnummers. In sommige gevallen zijn ook privégegevens buitgemaakt.
De korpschef Janny Knol reageerde bezorgd op het incident. Ze gaf aan dat veel medewerkers met vragen zitten en zich onveilig voelen. "Om buiten voor veiligheid te kunnen zorgen, moet je je binnen veilig voelen", aldus Knol.
De inlichtingendiensten hebben de
politie op de hoogte gebracht dat het waarschijnlijk om een 'statelijke actor' gaat. Dit betekent dat een ander land, of personen in opdracht van een ander land, achter de aanval zouden zitten.
De politie heeft op basis van deze informatie meteen extra beveiligingsmaatregelen genomen. Om de daders niet verder op de hoogte te brengen van de acties, worden er op dit moment geen verdere details vrijgegeven.
Er wordt hard gewerkt om zowel de daders te achterhalen als nieuwe cyberaanvallen te voorkomen. Politiecollega’s worden dag en nacht ingezet om de beveiliging te versterken en om het onderzoek naar de hack voort te zetten, zo meldt de politie zelf.
Medewerkers worden daarnaast voortdurend op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen rondom de hack. Dit gebeurt via een liveblog, nieuwsbrieven en e-mails.
Ook is er een speciaal meldpunt ingesteld waar medewerkers terecht kunnen met vragen over de hack en de mogelijke gevolgen.
De omvang van de schade en het exacte doel van de hackers zijn nog onduidelijk. Het is wel duidelijk dat cyberaanvallen van deze schaal een groot risico vormen voor de veiligheid van zowel de politie als het land.
De politie benadrukt namelijk dat zij continu werken aan de beveiliging en zich blijven inzetten om dergelijke dreigingen in de toekomst te voorkomen.