De recente ontdekking van een groot datalek binnen de
politie heeft voor grote onrust gezorgd onder de 62.000 medewerkers.
Hackers hebben de werkgerelateerde contactgegevens van alle politiemedewerkers weten te bemachtigen, een situatie die bijzonder gevaarlijk kan zijn, vooral voor undercoveragenten en leden van speciale eenheden.
Minister van Justitie en Veiligheid, David van Weel, bevestigde in een brief aan de Tweede Kamer dat het lek om namen, telefoonnummers en e-mailadressen van agenten gaat.
Ondanks dat er geen privé- of onderzoeksgegevens zijn gelekt, wekt de situatie veel zorgen. "We kijken naar de risico's van het uitlekken van deze informatie en waar de informatie terecht is gekomen," aldus Van Weel.
De impact van dit datalek is al merkbaar. Agenten, vooral diegenen die undercover opereren, zijn nu kwetsbaarder dan ooit. "Zij zijn nu ook de eerste prioriteit geweest," zei Van Weel.
Binnen de politie is de zorg enorm; undercoveragenten worden vaak alleen met een personeelsnummer aangeduid om hun identiteit te beschermen. "Hier slapen mensen dus echt slecht van," vertelt een ingewijde.
Het datalek is des te verontrustender omdat criminelen soms al gegevens over politieagenten verhandelen, zoals kentekenplaten van politievoertuigen. "Namen van agenten zijn dus ook gewoon handelswaar," merkt een betrokkene op.
Korpschef Janny Knol heeft de politieagenten inmiddels via een intern bericht op de hoogte gesteld van het datalek. "Je wilt dat je mensen veilig zijn, dat hun informatie veilig is. Lang niet iedereen wil dat bekend is dat zij bij de politie werken," zegt Nine Kooiman van de politievakbond NPB.
Ze noemt het een "
nachtmerrie" en benadrukt de noodzaak voor de overheid om beter voorbereid te zijn op cyberaanvallen. "We moeten echt de data bij de politie op orde gaan brengen. Dat maakt dit incident pijnlijk duidelijk."
De politie heeft melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens en onderzoekt momenteel hoe het datalek heeft kunnen plaatsvinden.
Van Weel laat weten dat er mogelijk aanvullende maatregelen getroffen moeten worden als de impact van de hack verder onderzocht is. "Als blijkt dat naar aanleiding van dit incident aanvullende maatregelen nodig zijn, zullen deze worden getroffen," stelt de minister.