cocaineproductie colombia

Colombia breekt alle records in cocaïneproductie

Buitenland19 okt , 10:06
Colombia heeft in 2023 een nieuw record gevestigd in de productie van cocaïne.
Uit een recent rapport van de Verenigde Naties blijkt dat de cocaïneproductie met maar liefst 53 procent is toegenomen ten opzichte van het jaar ervoor, goed voor een totaal van 2.664 ton.
Dit terwijl het grondgebied waarop coca wordt verbouwd - de plant die de basis vormt voor cocaïne - groeide tot 253.000 hectare — een stijging van 10 procent.
Deze forse groei in de cocaïneproductie valt samen met een opvallende beleidswijziging van de Colombiaanse regering onder president Gustavo Petro.
In plaats van zich, zoals voorheen, te richten op het massaal vernietigen van coca-plantages, koos Petro voor een nieuwe strategie. Zijn regering legt nu de nadruk op het onderscheppen van cocaïnetransporten en het oprollen van productiecentra.
Dit betekent dat de focus verschoven is naar het aanpakken van de drugskartels en hun logistieke netwerken, in plaats van de boeren die coca verbouwen.
Volgens Petro zijn de boeren slechts een klein onderdeel van een veel groter probleem. Hij ziet hen als de zwakste schakel in de keten en stelt dat het bestrijden van de grote drugsbazen een effectievere manier is om de cocaïnehandel terug te dringen.
Als gevolg van deze nieuwe aanpak is het aantal vernietigde coca-velden drastisch gedaald. In 2023 werd slechts 4.504 hectare aan gewassen uitgeroeid, het laagste aantal in jaren en een daling van 66 procent ten opzichte van 2022.
Ondanks deze verschuiving in beleid, stijgt het aantal inbeslagnames van cocaïne. In 2023 werd er 684 ton cocaïne onderschept, een stijging van 21 procent.
Dit laat zien dat de nieuwe strategie van Petro wellicht succes boekt in het verstoren van de drugshandel, maar tegelijkertijd zorgt de aanhoudende productie ervoor dat de markt verzadigd blijft.
De strijd tegen de drugskartels heeft Colombia al jarenlang in zijn greep. De samenwerking met de Verenigde Staten in de War on Drugs heeft miljarden euro's gekost en tienduizenden mensenlevens geëist.