Het lijkt erop dat Duitsland afstevent op vervroegde verkiezingen.
De Duitse politiek is in crisis na het ontslag van minister van Financiën Christian Lindner.
Bondskanselier Olaf Scholz zette Lindner aan de kant, wat leidde tot het vertrek van alle ministers van de liberale FDP uit de regering.
Hierdoor blijft Scholz achter met een minderheidskabinet dat alleen nog bestaat uit zijn eigen SPD en de Groenen.
Scholz gaf in een persconferentie aan dat hij geen andere keuze had dan Lindner te ontslaan.
Volgens de bondskanselier had Lindner herhaaldelijk wetgeving geblokkeerd en was het onderling vertrouwen beschadigd.
Om het kabinet te redden wil Scholz in januari de vertrouwensvraag voorleggen aan de Bondsdag.
Als de Bondsdag uitspreekt dat er onvoldoende vertrouwen is, komen er mogelijk al in maart vervroegde verkiezingen. De volgende reguliere verkiezingen stonden eigenlijk pas voor volgend najaar gepland, maar deze crisis kan die planning veranderen.
De huidige politieke crisis komt op een gevoelig moment. Terwijl Donald Trump opnieuw de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft gewonnen en Europa nog steeds worstelt met de gevolgen van de oorlog in Oekraïne, kampt Duitsland met interne onrust.
Duitsland, de economische motor van Europa, lijkt in de komende maanden politiek verlamd te zijn door de onzekerheid rondom nieuwe verkiezingen.
Tijdens een crisisoverleg woensdagavond probeerden de drie partijen nog overeenstemming te bereiken over maatregelen om de Duitse economie te versterken en het begrotingstekort aan te pakken.
Ook de vraag of het kabinet de volledige termijn kon uitdienen kwam aan bod. Lindner stelde tijdens dat overleg vervroegde verkiezingen voor, maar Scholz wees dat voorstel af.
Na zijn ontslag bekritiseerde Lindner de bondskanselier scherp. Hij beschuldigde Scholz ervan de coalitie bewust op te breken. Lindner verzekerde dat de FDP klaar is om na eventuele verkiezingen opnieuw regeringsverantwoordelijkheid te nemen.