De partij Rassemblement National (RN), onder leiding van Jordan Bardella, behaalde een grote overwinning in de eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen.
De RN kreeg ongeveer een derde van de stemmen en verstevigde zo haar positie in de Franse politiek. Dit kan echter nog steeds onvoldoende zijn voor een absolute meerderheid in de Nationale Vergadering.
Drie weken na hun succes in de Europese verkiezingen verstevigde de RN opnieuw haar positie als de leidende partij van Frankrijk. Ze namen een comfortabele voorsprong in de eerste ronde van de vervroegde parlementsverkiezingen op 30 juni 2024.
In zijn overwinningsspeech verklaarde Bardella dat de kiezers een duidelijke keuze voor verandering hebben gemaakt. "
De Franse mensen hebben een duidelijk oordeel gegeven en hun duidelijke wens voor verandering bevestigd door de kandidaten van het Rassemblement National en zijn bondgenoten aan de leiding te zetten," verklaarde hij.
Volgens een Ipsos-peiling zal de RN naar verwachting ongeveer 33,2% van de nationale stemmen behalen. Dit plaatst hen vijf punten voor de linkse alliantie Nieuwe Populaire Front (NFP) en maar liefst 12 punten voor de centrumpartij Ensemble van president Emmanuel Macron.
Als deze resultaten standhouden in de tweede ronde, zou de RN tussen de 230 en 280 zetels in de Nationale Vergadering kunnen winnen. Hoewel dit een aanzienlijke toename is ten opzichte van hun eerdere 89 zetels, kan het nog steeds niet genoeg zijn voor een absolute meerderheid van 289 zetels.
Waar staat Jordan Bardella voor?
In zijn overwinningsspeech, gehouden in Parijs, beloofde Bardella "de premier voor alle mensen van Frankrijk" te zijn.
Hij beloofde respect voor de oppositie, openheid voor dialoog en prioriteit voor nationale eenheid. Bardella riep op tot een campagne van kalmte, eerlijkheid en respect voor democratische instellingen.
Ondanks zijn oproep tot eenheid schuwde Bardella niet om zijn tegenstanders te bekritiseren. Hij beweerde dat het presidentiële kamp, geleid door Macron, niet langer in staat was om te winnen en wees op het mogelijke verlies van tot 180 zetels voor de coalitie van Macron.
Hij bekritiseerde ook het linkse NFP en noemde hen "de alliantie van het slechtste soort", en voorspelde dat hun beleid zou leiden tot chaos en economische ondergang.
Bardella richtte zijn pijlen specifiek op Jean-Luc Mélenchon, leider van de hard-linkse partij La France Insoumise (LFI).
Hij beschuldigde Mélenchon's factie ervan de natie in gevaar te brengen door kandidaten op de terroristenwatchlist te zetten en beleid voor te stellen dat de veiligheid en immigratiecontrole van Frankrijk zou schaden.
Daarentegen presenteerde Bardella de RN als een coalitie gedreven door nationaal belang.
Hij beloofde de Franse republikeinse motto van vrijheid, gelijkheid en broederschap te handhaven en schetste zijn prioriteiten: het verhogen van de koopkracht, het herstellen van orde en veiligheid, en het hervormen van het migratiebeleid.
Toespraak van Marine Le Pen
Marine Le Pen, de voormalige RN-leider, sprak ook haar aanhangers toe in Hénin-Beaumont en toonde vertrouwen in de resultaten van de partij. Ze wees op de aanzienlijke verzwakking van het Macron-blok en de noodzaak van voortdurende mobilisatie om een duidelijke meerderheid te behalen.
Le Pen waarschuwde voor obstructie zonder een beslissende overwinning en drong er bij kiezers op aan om RN-kandidaten te steunen om effectief bestuur te waarborgen.
Ondanks hun sterke resultaat, staat de RN voor uitdagingen om een absolute meerderheid te behalen. Linkse partijen hebben een strategie van "republikeinse terugtrekking" gecoördineerd, waarbij ze derde kandidaten terugtrekken om de anti-RN-stem niet te splitsen in kiesdistricten met meer dan twee gekwalificeerde kandidaten.
Deze tactiek, gesteund door president Macron, is bedoeld om de oppositie tegen de RN in de tweede ronde te consolideren.
De eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen heeft de groeiende invloed van het extreemrechtse Rassemblement National laten zien. Bardella's belofte om een premier voor alle Fransen te zijn komt op een moment van aanzienlijke politieke verschuiving.
De komende tweede ronde zal bepalen of de RN haar electorale winst kan omzetten in een regerende meerderheid.