Koningin
Máxima blijft haar internationale rol voor de Verenigde Naties voortzetten. Woensdag werd bekendgemaakt dat ze opnieuw benoemd is tot speciale pleitbezorger van de VN-secretaris-generaal, dit keer met een vernieuwde focus op financiële gezondheid.
Deze aankondiging kwam tijdens een evenement op het VN-hoofdkwartier in New York, waar de jaarlijkse VN-top van wereldleiders plaatsvond.
Al sinds 2009 zet Máxima zich namens de VN in voor financiële inclusie, met als doel om mensen, vooral in ontwikkelingslanden, toegang te geven tot basis financiële diensten zoals bankrekeningen en leningen.
Deze maand liep haar oorspronkelijke mandaat af, maar de VN heeft besloten haar werkzaamheden te verlengen met een nieuwe richting: financiële
gezondheid.
In haar toespraak zei Máxima dat er al een solide basis is gelegd om armoede te bestrijden, maar dat de focus nu verschuift naar het verstandig gebruik van financiële diensten om de levenskwaliteit van mensen te verbeteren. “Dit wordt mijn nieuwe focus voor de komende jaren,” aldus de koningin.
Máxima’s werk op dit gebied is niet onopgemerkt gebleven. Onder de aanwezigen waren onder anderen Microsoft-oprichter Bill Gates, die met zijn stichting het werk van Máxima financieel ondersteunt, evenals vertegenwoordigers van landen zoals India, de Filippijnen en Peru.
Haar inzet wordt breed gewaardeerd, zeker gezien de indrukwekkende groei die al bereikt is: in 2011 had slechts 51 procent van de wereldbevolking toegang tot financiële diensten, inmiddels is dat percentage gestegen naar 80 procent.
De verlenging van Máxima’s VN-rol volgt kort op de politieke discussie in Nederland over de functies van leden van het Koninklijk Huis.
Dit debat werd aangewakkerd door de controverse rond prinses Laurentien en haar werk voor toeslagenouders. In de Haagse politiek roepen sommigen op tot een meer ceremoniële invulling van koninklijke rollen, maar Máxima blijft vasthouden aan haar inhoudelijke taken.
Naast haar VN-werk zet ze zich ook nationaal in, onder andere met initiatieven als SchuldenlabNL en de Nationale Coalitie Financiële Gezondheid.