file 93

Overleden gamer heilig verklaard door katholieke kerk

Buitenland02 jul , 14:23
De katholieke kerk heeft Carlo Acutis, een tiener die in 2006 overleed, heilig verklaard. De Britse-Italiaanse Acutis, die online games speelde onder de bijnaam "Gods influencer", is de eerste millennial die deze eer te beurt valt.
Acutis genoot tijdens zijn leven internationale bekendheid onder katholieke jongeren. Hij gebruikte zijn populariteit om het geloof te promoten en hielp daklozen in zijn omgeving. Naast gamen besteedde hij veel tijd aan het bestuderen van de eucharistie en het bezoeken van kerken.
De tiener overleed op 15-jarige leeftijd aan leukemie. Ondanks zijn korte leven liet hij een diepe indruk achter op velen. In 2019 werd hij zalig verklaard, de eerste stap op weg naar heiligverklaring.
Wonderbaarlijke genezingen
De heiligverklaring van Acutis werd mogelijk gemaakt door twee bewezen wonderen. Het eerste wonder betrof de genezing van een Braziliaanse jongen met een alvleesklierziekte. De jongen genas nadat zijn moeder tot Acutis had gebeden.
Het tweede wonder was de genezing van een meisje uit Costa Rica dat ernstig hoofdletsel had opgelopen na een val van haar fiets. Haar moeder bad bij het graf van Acutis en het meisje herstelde wonderbaarlijk.
Paus Franciscus erkende het tweede wonder in mei van dit jaar, waardoor de weg vrijlag voor heiligverklaring. De officiële ceremonie zal naar verwachting plaatsvinden in 2025, tijdens het jubileumjaar van de katholieke kerk.
Met de heiligverklaring hoopt de kerk Acutis tot een rolmodel te maken voor jongeren. Hij wordt gezien als bewijs dat het mogelijk is om een vroom en zinvol leven te leiden in de moderne, digitale wereld.
Acutis' boodschap van geloof, naastenliefde en matiging is relevanter dan ooit, benadrukt men in het Vaticaan.
De heiligverklaring van Carlo Acutis is hoe dan ook een opmerkelijke gebeurtenis. Het is een teken dat de kerk zich aanpast aan de veranderende wereld en actief contact zoekt met jongere generaties. Of deze strategie succesvol zal zijn, is nog maar de vraag.