Poetin reist dinsdag voor een tweedaags bezoek naar Noord-Korea. Dit is zijn eerste reis naar het land in meer dan twintig jaar.
Het Kremlin kondigde deze stap aan temidden van groeiende wereldwijde zorgen over hun nauwere banden.
Deze reis is bijzonder omdat Poetin sinds de volledige invasie van
Oekraïne in 2022 nauwelijks nog naar het buitenland is geweest. Voor Kim Jong Un is dit ook een belangrijk moment. Hij heeft sinds de pandemie geen wereldleider meer ontvangen in Pyongyang, een van de meest geïsoleerde hoofdsteden ter wereld.
Dit bezoek zal waarschijnlijk de groeiende alliantie tussen
Rusland en Noord-Korea verder verstevigen. Hun gezamenlijke vijandigheid tegenover het westen en Poetin's behoefte aan steun in de oorlog tegen Oekraïne zijn uiteraard de drijfveren achter deze samenwerking.
Na zijn bezoek aan Noord-Korea reist Poetin woensdag naar Hanoi voor een tweedaags bezoek.
Druk programma
Poetins bezoek aan Noord-Korea heeft een “zeer druk” programma, zei zijn assistent Yuri Oesjakov maandag tijdens een persconferentie. Beide leiders plannen de ondertekening van een nieuw strategisch partnerschap, met de belangrijkste evenementen gepland voor woensdag.
Oesjakov benadrukte dat de overeenkomst niet provocerend is of gericht tegen andere landen. Het doel is namelijk meer stabiliteit in Noordoost-Azië te waarborgen. De nieuwe overeenkomst vervangt documenten die tussen Moskou en Pyongyang in 1961, 2000 en 2001 zijn ondertekend.
Satellietbeelden tonen voorbereidingen voor een grote parade op het centrale plein van Pyongyang. Een tribune wordt gebouwd aan de oostzijde van Kim Il Sung-plein, waar alle grote parades in Noord-Korea worden gehouden.
Op beelden van 5 juni zijn Noord-Koreanen te zien die marcheren oefenen.
Reactie VS
John Kirby, woordvoerder van de nationale veiligheid in de VS, zei maandag dat de Biden-administratie zich geen zorgen maakt over de reis zelf, maar wel over de nauwere band tussen deze twee landen.
De VS, Zuid-Korea en andere landen hebben Noord-Korea ervan beschuldigd aanzienlijke militaire hulp aan Rusland te hebben geleverd in de afgelopen maanden. Beide landen hebben deze beschuldigingen ontkend.
Poetin's reis is een wederbezoek aan de reis die Kim vorig jaar september maakte. Toen reisde de Noord-Koreaanse leider met zijn gepantserde trein naar het verre oosten van Rusland en bezocht een fabriek die straaljagers produceert en een raketlanceerinstallatie.
Zuid-Korea vs Noord-Korea
De spanningen op het Koreaanse schiereiland blijven hoog. Zuid-Korea loste waarschuwingsschoten nadat Noord-Koreaanse soldaten de Demilitarized Zone (DMZ) kort hadden overgestoken. Dit is het tweede incident in twee weken tijd.
Kim prees vorige week de toekomst van de “betekenisvolle banden en nauwe kameraadschap” tussen beide landen. In een artikel in de Rodong Sinmun krant bedankte Poetin Pyongyang voor de “onwankelbare steun” voor Rusland in de oorlog tegen Oekraïne.
Hij zei dat de twee landen hun “veelzijdige partnerschap” actief versterken.
Poetin's bezoek aan Noord-Korea wordt gezien als een poging om Kim's steun voor de oorlog te versterken. Dit is steeds urgenter nu langverwachte
Amerikaanse militaire hulp aan Oekraïne wordt geleverd.