file 10

Thailand legaliseert homohuwelijk als eerste land in Zuidoost-Azië

Buitenland18 jun , 12:39
In een historische stembusgang heeft het Thaise parlement vandaag met een overweldigende meerderheid een wet goedgekeurd die het homohuwelijk legaliseert. Het land wordt daarmee het eerste in Zuidoost-Azië dat het homohuwelijk erkent.
De wet, die eerder al door het lagerhuis werd aangenomen, wijzigt de huwelijkswetgeving door verwijzingen naar "man", "vrouw", "echtgenoot" en "echtgenote" te vervangen door genderneutrale termen. Daarnaast krijgen partners in een homohuwelijk dezelfde rechten op adoptie en erfenis als heteroseksuele stellen.
De stemming is een langverwachte overwinning voor de LGBTQ+-gemeenschap in Thailand, die al jaren strijdt voor gelijke rechten. Activisten juichen de beslissing toe en verwachten dat de eerste homohuwelijken al in oktober kunnen worden gesloten.
"Vandaag is de dag dat Thai glimlacht!" aldus Tunyawaj Kamolwongwat, parlementslid van de progressieve Move Forward Partij, voorafgaand aan de stemming. "Vandaag is het eindelijk zover in Thailand."
Premier Srettha Thavisin, die zich openlijk heeft uitgesproken voor de LGBTQ+-gemeenschap en het wetsvoorstel, zal zijn ambtswoning later op de dag openstellen voor activisten en supporters om te vieren.
In het centrum van Bangkok staat bovendien een avondbijeenkomst met een dragshow gepland. Sinds de start van Pride Month in juni wapperen in winkelcentra al regenboogvlaggen als teken van steun.

Lange strijd voor gelijke rechten

Thailand heeft al lang een reputatie van tolerantie ten opzichte van de LGBTQ+-gemeenschap. Opiniepeilingen in lokale media tonen overweldigende steun onder de bevolking voor het homohuwelijk. Wereldwijd hebben al meer dan 30 landen het homohuwelijk gelegaliseerd, sinds Nederland in 2001 als eerste land ter wereld homoseksuele stellen in het huwelijk verbond.
"Ik ben zo blij te zien hoe ver we gekomen zijn," aldus Chotika Hlengpeng, die meeliep in de Pride-parade die begin juni in Bangkok duizenden enthousiastelingen trok. De stemming van vandaag is het hoogtepunt van jarenlange campagne voeren en mislukte pogingen om wetten voor gelijkwaardig huwelijk te laten aannemen.

Behoud versus vooruitgang

Ondanks de brede steun onder de bevolking, hangen conservatieve waarden nog sterk vast in het overwegend boeddhistische Thailand. LGBTQ+-personen zijn, ondanks hun zichtbaarheid, naar eigen zeggen nog steeds geconfronteerd met barrières en discriminatie in het dagelijks leven.
Sommige activisten bekritiseren de nieuwe wetgeving bovendien omdat deze geen erkenning biedt aan transgender- en non-binaire personen, die nog steeds hun geslacht niet op officiële documenten kunnen wijzigen.