Philip Maile (65), een Engelse toerist, is overleden na een infectie door een vleesetende bacterie die veroorzaakt werd door een klein sneetje dat hij opliep tijdens een vakantie in Turkije.
Maile, die samen met zijn vrouw Vanessa op reis was, gleed uit bij een waterval in Ölüdeniz en verwondde zijn been aan een verrotte plank.
Na de verwonding zocht het paar een lokale apotheek op. Daar kregen ze het advies om met een waterdichte pleister te zwemmen in de Egeïsche Zee. Ondanks deze voorzorgsmaatregel bleek de wond besmet te zijn met Vibrio vulnificus, een bacterie die leeft in warm zeewater.
Enkele dagen later begonnen de symptomen op te treden: Maile's been veranderde snel van kleur naar zwart en blauw. De ernst van zijn toestand leidde tot een spoedoverdracht naar een ziekenhuis in Antalya.
Artsen stelden een ernstige infectie vast en ondernamen onmiddellijk stappen om de bacterie te bestrijden. Helaas bleek de infectie te geavanceerd, en was amputatie van zijn been boven de knie noodzakelijk om verdere verspreiding te voorkomen.
Desondanks leidde de infectie tot een ernstige bloedvergiftiging, wat resulteerde in orgaanfalen. Philip Maile overleed kort na de amputatie, met zijn familie aan zijn zijde.
Zijn dochter, Charlotte Maile, beschreef de situatie als ‘verbijsterend’ en benadrukte hoe een klein krasje zulke ernstige gevolgen kan hebben. Ze waarschuwt anderen om voorzichtig te zijn met open wonden in contact met open water, hoewel ze benadrukt dat zulke infecties zeldzaam zijn.
Vibrio vulnificus kan ernstige ziekte veroorzaken bij mensen met open wonden of die besmette zeevruchten eten. Snelle behandeling met krachtige antibiotica en chirurgische verwijdering van aangetast weefsel zijn cruciaal om het risico op overlijden te minimaliseren.
Elke vertraging in de behandeling verhoogt het risico op sepsis met 1 tot 2 procent per uur.
Charlotte Maile heeft een inzamelactie opgezet om de ziekenhuisrekeningen van haar vader te dekken. Tot nu toe is er 3000 pond opgehaald ter ondersteuning van de familie in deze moeilijke tijden.