bajkonoer

Twee Nederlanders gearresteerd na indringen Russische ruimtebasis

Buitenland11 jul , 14:31
Kazachstan heeft drie twintigers gearresteerd op verdenking van spionage. Dit nieuws is bevestigd door het Kazachstaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.
De arrestatie vond plaats nadat het drietal illegaal het ruimtevaartcomplex Bajkonoer was binnengedrongen. Inmiddels zouden ze weer zijn vrijgelaten.
Het gaat om twee Nederlanders en een Belg die werd betrapt op het terrein van Bajkonoer, 's werelds grootste raketlanceerplaats. Deze faciliteit ligt ongeveer 200 kilometer ten oosten van het Aralmeer.
Volgens het medium Shot wisten de drie personen dinsdag het verzamel- en tankcomplex van Bajkonoer te bereiken. Ze werden gesignaleerd door patrouillerende politieagenten op het terrein van het ruimtevaartcentrum.
Nieuwsblad meldt dat de Belg een fervent beoefenaar van urban exploring is. Samen met andere avonturiers bezoekt hij vaak verlaten gebouwen of ontoegankelijke locaties om YouTube-video's te maken.
Meestal gaat het hierbij om vervallen kastelen en oude villa's. In Kazachstan was zijn doel om een documentaire te maken over de ruimteveer Boeran en het Sovjet-ruimteprogramma.
De verdachten hadden geen valide reden om op het terrein te zijn, aldus politierapporten, en beschikten niet over de vereiste documenten voor toegang tot de Bajkonoer-basis.
De politie onderzoekt de omstandigheden en motieven van hun binnendringen. Een mogelijke betrokkenheid bij spionage wordt eveneens onderzocht. Hoewel het drietal aanvankelijk werd gearresteerd, zouden ze inmiddels zijn vrijgelaten.
Een maand geleden kwam een Franse toerist om het leven toen hij bij een temperatuur van 30 graden probeerde een van de Bajkonoer-locaties te bereiken.
Hij was samen met een andere Fransman op weg naar dezelfde locatie. Ondanks strenge veiligheidsmaatregelen hebben toeristen in het verleden meerdere keren geprobeerd het complex illegaal binnen te komen.
Bajkonoer speelt een cruciale rol in de ruimtevaart, zowel voor onbemande als bemande lanceringen. Gedurende de Koude Oorlog, toen Kazachstan deel uitmaakte van de Sovjet-Unie, was de locatie strikt geheim vanwege de mogelijkheid om kernraketten te lanceren.
De lanceerbasis blijft van groot belang voor de ruimtevaart. Zo worden er Sojoez-raketten gelanceerd voor bemande ruimtemissies.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft laten weten bijstand te verlenen aan de de jongens. Hoewel ze niet meer in hechtenis zijn is de zaak nog in behandeling.