Archeologen hebben een lang verloren altaar ontdekt op de plek waar Jezus begraven en herrezen zou zijn, in de Church of the Holy Sepulchre in Jeruzalem.
Deze ontdekking werd gedaan toen bouwvakkers een enorme, met graffiti bedekte steen omdraaiden die tegen de muur van de kerk leunde.
De steen, acht voet lang en vijf voet breed, was versierd met lintornamenten en onderscheidende markeringen. Dit leidde onderzoekers tot de conclusie dat het het altaar was dat in 1149 werd ingewijd.
Aanvankelijk werd gedacht dat dit altaar was vernietigd in een brand in 1808. Volgens het team van de Oostenrijkse Academie van Wetenschappen (OeAW) is deze vondst op meerdere vlakken sensationeel.
“Voor historici is deze vondst een sensatie in meerdere opzichten,” zei het team. “Het feit dat de steen zo lang verborgen kon blijven in een intensief onderzocht gebouw als de Heilig Grafkerk is verbazingwekkend, vooral omdat hij dagelijks zichtbaar was voor duizenden pelgrims en toeristen.”
De Heilig Grafkerk, geïdentificeerd als de plek van zowel de kruisiging als het graf van Jezus, ontvangt jaarlijks ongeveer vier miljoen bezoekers.
De kerk, die bijna 5.400 vierkante meter beslaat, werd in 335 na Christus gebouwd bovenop een Romeinse tempel gewijd aan de godin Venus.
Tijdens de bouw, die werd geïnitieerd door de Romeinse keizer Constantijn I, werd een graf blootgelegd waarvan men geloofde dat het van Jezus was, die bijna 300 jaar eerder was overleden.
De kerk heeft door de eeuwen heen veel te verduren gehad: vernietigd door het Perzische leger in 614, bijna volledig verwoest in 1009, en vervolgens in de 1800s door brand beschadigd, waarbij men dacht dat het altaar verloren was gegaan.
De bijzondere decoraties aan de muurzijde van de steen leidden de onderzoekers naar de zogenoemde ‘Cosmatesque’-techniek.
Deze middeleeuwse Romeinse techniek stond bekend om het versieren van grote oppervlakken met kleine hoeveelheden kostbaar marmer, waarbij complexe geometrische patronen en prachtige ornamenten werden gecreëerd.
De Cosmatesque-kunstwerken werden zeer gewaardeerd door de paus en zelden buiten Rome aangetroffen. De vondst van het Cosmatesque altaar in Jeruzalem suggereert dat het ook met pauselijke goedkeuring werd gemaakt.
Hoewel het bewijs niet definitief is, stelt Dan Bahat, voormalig districtsarcheoloog in Jeruzalem en Galilea: "We kunnen niet absoluut zeker zijn dat de plek van de Church of the Holy Sepulchre de plek is van Jezus’ graf, maar we hebben geen andere locatie die een even sterke claim kan leggen en geen reden om de authenticiteit van de site te verwerpen."