Een succesvolle proef met een digitaal app-paspoort op Schiphol heeft laten zien hoe reizigers in de toekomst mogelijk hun gezicht kunnen gebruiken als hun paspoort.
Gedurende dit voorjaar maakten 1500 reizigers tussen Schiphol en Montreal gebruik van Digital Travel Credentials (DTC), wat resulteerde in aanzienlijk kortere wachttijden bij de luchthavencontroles.
De samenwerking tussen de Nederlandse en Canadese regeringen, de VN-luchtvaartorganisatie Icao, Schiphol, Montreal Trudeau International Airport, KLM en Air Canada was een primeur op wereldniveau.
Reizigers uit Nederland, België en Canada konden met een speciale app een digitaal paspoort genereren. Dit proces omvatte het scannen van de chip in hun fysieke paspoort, het invullen van persoonlijke gegevens, het maken van een selfie en een video als 'bewijs van levendheid', en het integreren van hun vliegticket in de app.
Het gebruik van DTC stelde reizigers in staat om via speciale poortjes op de luchthavens snel door de paspoortcontrole te gaan en direct naar hun gate te gaan, simpelweg door hun gezicht te tonen.
Hoewel reizigers tijdens de proef hun papieren paspoort bij zich moesten hebben, bleek de DTC-pas een effectieve manier om zowel tijd te besparen als de belasting van paspoortcontroleurs te verminderen.
Hoewel de proef niet zonder hobbels verliep, met technische uitdagingen zoals problemen met het scannen van paspoortchips en het maken van selfies, was het over het algemeen een succesvolle eerste stap richting de mogelijke toekomst van grensoverschrijdend reizen zonder fysieke reisdocumenten.
Privacykwesties en de noodzaak om de technologie verder te ontwikkelen en te testen blijven echter aandachtspunten voor toekomstige implementaties.
Volgens de wereldluchtvaartorganisatie Icao zou de uiteindelijke implementatie van DTC een permanente digitale pas op smartphones moeten omvatten, die regelmatig wordt bijgewerkt met de benodigde reisgegevens.
Dit zou de verwerkingstijd aan grenzen kunnen verkorten en de efficiëntie van luchthavenoperaties kunnen verbeteren, vooral gezien de groeiende drukte en strengere toegangsregels tot de Europese Unie.
Het blijft echter essentieel dat dergelijke innovaties vrijwillig zijn en gepaard gaan met strikte waarborgen voor privacy en gegevensbescherming.