lexscope hfnuoejz6j4 unsplash 1

Gen Z haakt massaal af van online datingapps

Cultuur19 aug , 9:42
Ooit was het ondenkbaar dat je vanuit je joggingbroek op de bank een date zou scoren. Maar dankzij apps zoals Tinder en Bumble werd het de norm. Toch lijken die gloriedagen voorbij, want steeds meer Gen Z’ers (geboren tussen 1997 en 2012) laten die datingapps links liggen.
Een voorbeeld hiervan is Annelot van Buuren (26) uit Heemskerk. Ze had Tinder, Bumble én Breeze op haar telefoon staan. 
Na een oneindige stroom van oppervlakkige gesprekken die nergens toe leidden en dates die vooral uitmondden in ghosting of mannen die alleen maar seks wilden, besloot ze het roer om te gooien. Haar conclusie? “Doodvermoeiend. Ik wacht wel tot ik iemand op een festival ontmoet.”
Ondertussen worden de grote datingappbedrijven ook steeds nerveuzer. Match Group, het bedrijf achter onder andere Tinder en Hinge, zag zijn aandelenkeldering met maar liefst 80% sinds 2021.
Bumble, ooit geprezen als de vrouwvriendelijke datingapp, moest in 2023 zijn CEO ontslaan en gooide het oorspronkelijke concept overboord. Ooit mochten alleen vrouwen de eerste stap zetten, maar nu kunnen mannen dat ook. Waarom? De omzet viel gewoon tegen.
Uit onderzoek blijkt dat ruim 79% van Gen Z nauwelijks tot nooit meer een datingapp gebruikt. Vooral jonge vrouwen haken massaal af omdat ze burn-outklachten ervaren door het eindeloze swipen en de oppervlakkige interacties.
Dure grap
En alsof dat nog niet genoeg is, worden de apps ook steeds duurder. Tinder Gold voor 10,99 per week? Zelfs Netflix is goedkoper. Voor Tinder Platinum betaal je 13,49 per week en het enige extraatje dat je krijgt is dat je iemand een bericht kunt sturen voordat je een match hebt.
Onderzoeker Erinne Paisley van de Universiteit van Amsterdam zegt het mooi: "Datingapps beloven je de liefde van je leven, maar zorgen er stiekem voor dat je blijft swipen en uiteindelijk betaalt voor functies die vroeger gratis waren."
Gen Z is daar inmiddels wel klaar mee. Ze willen echte romantiek en die vind je blijkbaar niet door eindeloos naar rechts te swipen. Steeds vaker zie je jongeren speeddaten in kroegen of zich aansluiten bij vrijgezellenclubjes, gewoon lekker old school.