daniela paola alchapar ngpe0ybwnc0 unsplash 1

Gouda plotseling wereldnieuws: ‘schadelijk verhaal’ in New York Times

Cultuur06 aug 2024, 13:27

Gouda, de Nederlandse stad beroemd om zijn kaas, is plotseling wereldnieuws geworden na een artikel in The New York Times.

Het artikel richt zich op de ernstige bodemdaling en de dreiging van zeespiegelstijging in de stad, wat voor opschudding zorgt onder de inwoners. "Paniekzaaierij. De halve wereld denkt nu dat Gouda onder water staat," aldus een verontruste bewoner.

In het artikel voorspelt expert Jan Rotmans dat het Groene Hart tegen het einde van de eeuw overstroomd zal zijn of uit drijvende steden zal bestaan.

"Ik zou over honderd jaar niet veel kaas meer uit Gouda verwachten," zegt hij. Dit scenario heeft geleid tot bezorgdheid onder de Goudse bevolking, die het artikel als overdreven beschouwt.

Zo wordt bijvoorbeeld de Turfmarkt, een gracht waar het water bijna gelijk staat met de kade, vaak als voorbeeld gebruikt. "Maar het water staat daar bewust al eeuwen zo hoog," legt binnenstadbewoner Harry Veenendaal uit.

Goudse wethouder Michel Klijmij-van der Laan, die uitgebreid in het artikel aan het woord komt, is minder pessimistisch. "We zijn goed in watermanagement en het afremmen van bodemdaling. Als we niks doen, dan is er wel een reëel gevaar."

Corné Nijburg, directeur van het Kenniscentrum Bodemdaling en Funderingen in Gouda, voegt daaraan toe dat er hard gewerkt wordt aan oplossingen.

"Als de zeespiegel een meter stijgt en je doet niks aan de dijken en bodemdaling, dan zouden delen van het Groene Hart over honderd jaar onder water kunnen staan. Voorlopig wordt er hard gewerkt aan oplossingen, daarom geloof ik niet in dit doemscenario."

Paul Abels, historicus en bewoner van de Turfmarkt, noemt de verhalen in The New York Times apocalyptisch. "Als je dat gelooft, dan heb je geen vertrouwen in de mensheid om met de waterstijging om te gaan."

Nijburg erkent dat delen van de stad verzakken, maar benadrukt dat dit een bekend probleem is. "De oude kern, zoals de Markt, zakt wel een beetje, maar dat komt door het gewicht van de stad erop. Er zijn plekken in de binnenstad waar de komende honderd jaar zestig centimeter bodemdaling kan plaatsvinden."

Ondanks de uitdagingen is er vertrouwen in de toekomst. "We moeten hier wel aandacht voor hebben. De afgelopen jaren is de aandacht voor het probleem toegenomen. Dat is een positieve ontwikkeling, maar we kunnen nog niet achterover gaan leunen," concludeert Nijburg.