In het Griftpark in
Utrecht vond deze week het eerste Nederlandse Kampioenschap Vogelgeluiden Imiteren plaats. Het evenement trok ongeveer veertig deelnemers.
Het kampioenschap was georganiseerd als startschot voor een serieus project waarbij kunstmatige intelligentie wordt ingezet om vogelsoorten in Utrechtse parken te monitoren.
Folkert de Boer, de initiatiefnemer van het project, introduceerde zijn 'luistervinken': waterdichte doosjes gevuld met geavanceerde apparatuur die vogelgeluiden kunnen opnemen en analyseren.
Deelnemers aan de wedstrijd varieerden van spontane aanmelders tot enthousiaste vogelaars. Gijs, een van de deelnemers, hoorde pas een dag van tevoren over het evenement en besloot mee te doen zonder voorbereiding. Hij zag het als een kans om ervaring op te doen voor volgend jaar, zo laat hij weten aan RTV Utrecht.
De jury bestond uit mensen, maar werd bijgestaan door 'Edje', een van de AI-luistervinken. Deze apparaten zijn geprogrammeerd om de geluiden van meer dan 6000 vogelsoorten te herkennen, maar ook om menselijke stemmen te negeren voor privacydoeleinden.
Interessant genoeg had de AI soms moeite met het herkennen van de menselijke imitaties, wat aantoonde hoe geavanceerd de technologie is in het onderscheiden van echte vogelgeluiden van imitaties.
De wedstrijd werd uiteindelijk gewonnen door Maarten, een last-minute deelnemer die zich had aangemeld via een WhatsApp-groep. Tot zijn eigen verbazing won hij met zijn imitaties van een pauw en een kip, ondanks zijn zorgen dat er alleen serieuze vogelaars zouden deelnemen.
Het grotere doel van dit evenement was om aandacht te vestigen op de biodiversiteit in Utrecht. De AI-luistervinken zullen worden geplaatst in vier parken: het Griftpark, Park Transwijk, Amelisweerd en het Máximapark.
Via QR-codes in de parken en een speciale website kunnen bezoekers straks realtime informatie krijgen over de vogelsoorten die ze horen.
Dit initiatief combineert technologie, burgerbetrokkenheid en natuureducatie om
Utrechters bewust te maken van de rijke vogelwereld in hun stad, zelfs in stedelijke gebieden.