dennenprocessierups

Dodelijke rups rukt op naar Nederland: gevaar voor dieren én mensen

Dieren15 sep , 21:19
Een nieuwe bedreiging voor mens en dier lijkt zich aan te dienen in Nederland: de dennenprocessierups.
Na de overlast van de eikenprocessierups moeten we ons nu voorbereiden op een verwante soort. Deze rups, die oorspronkelijk uit Zuid-Europa komt, breidt namelijk zijn leefgebied uit naar het noorden.
De vlinders van de dennenprocessierups zijn al waargenomen in België, vlak bij de Nederlandse grens. Nature Today meldt dat de kans groot is dat de eerste exemplaren inmiddels al in Nederland zijn gesignaleerd.
De werkgroep Bladmineerders rapporteerde eind augustus waarnemingen in Belgisch Luxemburg, Namen en Luik. In de omgeving van Luik, op slechts 25 kilometer van de Nederlandse grens, werden de vlinders gespot. Gezien hun grote actieradius van wel 100 kilometer lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat de dennenprocessierups zich definitief in Nederland vestigt. Daarom is in diverse Nederlandse regio’s al gestart met monitoring, onder andere met behulp van feromoonvallen.
Bekijk de dennenprocessierups hieronder in actie:
Brandharen en ademhalingsproblemen
Net als de eikenprocessierups beschikt de dennenprocessierups over vervelende brandharen. Deze rupsen hebben echter meer brandharen dan hun eikenbroertje, tot wel een miljoen per rups. De brandharen zorgen voor irritaties bij mensen. Symptomen variëren van jeuk en huiduitslag tot ademhalingsproblemen en oogklachten.
Volgens Silvia Hellingman van het Kenniscentrum Eikenprocessierups verplaatsen dennenprocessierupsen zich veel over de grond, wat de kans op contact met hun irriterende haren vergroot.
Het gevaar voor dieren is nog groter. Voor sommige dieren kan een ontmoeting met de dennenprocessierups namelijk fataal aflopen. Vooral honden en katten lopen risico wanneer ze in aanraking komen met de brandharen. Dit maakt de aanwezigheid van de rups extra zorgelijk.
De rups is actief in de maanden februari, maart en april, afhankelijk van de temperatuur. Gelukkig is de bestrijding van deze rups relatief eenvoudig, aldus Hellingman. Ze legt uit dat de rupsen in de winter zichtbaar zijn als witte bolletjes op naaldbomen. Deze nesten kunnen eenvoudig worden afgeknipt. Dit maakt de dennenprocessierups beter te bestrijden dan de eikenprocessierups, die zich vaak verstopt in bomen.
Hoewel de situatie zorgwekkend is, biedt het tijdige ingrijpen met monitoring en bestrijding hoop. Het is echter belangrijk dat zowel particulieren als overheden alert blijven om de verspreiding van deze rups tegen te gaan.