Stel je voor: een t-shirt dat je kunt oplossen in water wanneer je er genoeg van hebt. Het klinkt misschien een beetje onwerkelijk, maar de toekomst is hier en het is nog milieuvriendelijk ook!
Onderzoekers hebben namelijk een geniale machine bedacht waarmee je kleding kunt maken van gelatine en andere duurzame materialen. Ben je die trui zat? Dompel 'm onder in heet water en binnen een uurtje is hij foetsie.
We hebben allemaal wel iets in de kast denken waarvan je denkt: had iemand me maar tegen gehouden. Je kunt natuurlijk je kleren doneren aan de Kledingbank, maar uit cijfers blijkt dat de meeste mensen hun afdankertjes gewoon in de kliko stoppen.
Alleen al in 2019 werd in Nederland zo'n 174 kiloton aan textiel bij het restafval gegooid. Dat is evenveel als 29.000 volwassen olifanten! En dat terwijl zeker 58 procent van die kleding eigenlijk nog prima hergebruikt of gerecycled kon worden.
Gelukkig hebben de slimme koppen van de Universiteit van Colorado hier een oplossing voor gevonden: kleding van biovezels, zoals gelatinevezels. "Wanneer je bent uitgekeken op de kleding dan los je het simpelweg op in water en recycle je de vezel om er nieuwe kleding van te maken", zegt onderzoeker Michael Rivera enthousiast.
Hoe het werkt
Hoe werkt dit magische proces? De onderzoekers hebben een speciale machine ontworpen waarmee je textielvezels kunt spinnen van gelatine. De draden die eruit komen voelen een beetje als vlas aan en lossen binnen een paar minuten tot een uur op in heet water, waarna je er nieuw textiel van kunt maken.
Nu denk je misschien dat dit een ingewikkeld en duur proces is, maar niets is minder waar! Het apparaat is zo klein dat het op een bureau past en kost slechts 560 dollar. "Met deze machine kan iedereen vezels maken. Daar heb je geen grote machines of universiteitslabaratoria voor nodig," aldus de onderzoekers.
En hoe werkt dat apparaat dan precies? Het heeft een plastic spuit om het gelatinemengsel op te warmen en uit te persen. Twee rollers trekken vervolgens aan de gelatine om het goedje uit te rekken tot lange, dunne vezels. Daarna gaan deze vezels door een speciale vloeistof waarin je bijvoorbeeld kleur kunt toevoegen.
Maar wacht, er is meer! Je kunt de vezels ook sterker maken met genipin, een extract uit fruit. Dit zorgt ervoor dat je nieuwe kleding niet meteen oplost als je
een regenbui tegenkomt. Je kunt er zelfs een laagje aan toevoegen zodat de stoffen een wasbeurt overleven.