jon landau james cameron

De producent van Titanic is overleden

Films & Seriesjul 07, 10:44
De Oscar-winnende producent die bekend werd om zijn werk aan enkele van de meest succesvolle films ooit stierf vrijdag 5 juli aan kanker. Hij werd 63 jaar oud.
Jon Landau Landau, een samenwerkingspartner van regisseur James Cameron, heeft geholpen bij de productie van drie van de vier meest winstgevende films in de geschiedenis.
Landau maakte geschiedenis met Titanic uit 1997, die de eerste film was die wereldwijd meer dan een miljard dollar opbracht.
Hij overtrof later dit record met Avatar in 2009 en de opvolger Avatar: The Way of Water in 2022.
Voor zijn dood was Landau diep betrokken bij de productie van verdere Avatar-opvolgers, waarvan James Cameron van plan is er een serie van vijf films van te maken, waarbij de vijfde film naar verwachting in 2031 uitkomt.
Landau begon zijn carrière op 29-jarige leeftijd, toen hij werd benoemd tot executive vice president voor speelfilmproductie bij 20th Century Fox.
Hier hield hij toezicht op films zoals Die Hard 2, Power Rangers, The Last of the Mohicans en True Lies uit 1994, waar hij ook samenwerkte met Cameron.
Toen Landau Fox verliet, werd hij uitgenodigd door Cameron om het script te lezen van een project met de codenaam Planet Ice, dat later Titanic werd.
Als COO van Camerons Lightstorm Entertainment was Landau ook de architect achter verschillende aanverwante projecten van het bedrijf, waaronder stripboeken van Dark Horse Comics en diverse Avatar boekpublicaties van Penguin Random House.
Hij adviseerde ook bij de oprichting van de bekende Ubisoft-game Avatar: Frontiers of Pandora en een online multiplayer rollenspel van Tencent Games genaamd Avatar: Reckoning.
Landau laat zijn vrouw Julie Landau achter, met wie hij bijna 40 jaar getrouwd was, evenals hun twee zonen Jamie en Jodie Landau.
Disney Entertainment-voorzitter Alan Bergman zei: "Jon was een visionair wiens buitengewone talent en passie enkele van de meest onvergetelijke verhalen tot leven brachten op het grote scherm. Zijn opmerkelijke bijdragen aan de filmindustrie hebben een onuitwisbare stempel achtergelaten en hij zal diep worden gemist."
Meest gelezen