oreo mondelez

Enorme boete voor het bedrijf achter Oreo, Daim en Toblerone

Financieelmei 26, 22:55
De meeste mensen trakteren zichzelf af en toe op iets lekkers.
Milka, Toblerone, Daim of Oreo zijn enkele voorbeelden van traktaties waar men voor zou kunnen kiezen.
Maar naast het feit dat ze allemaal favorieten zijn onder Nederlanders, hebben ze nog iets gemeen: ze worden allemaal geproduceerd door de chocoladegigant Mondelez, die nu duidelijkheid heeft gekregen in een langdurige zaak met de Europese Commissie.
De Europese Commissie heeft Mondelez beschuldigd van het vervalsen van concurrentie en het kunstmatig verhogen van de prijzen van hun producten. Als gevolg hiervan is Mondelez een boete van 337,5 miljoen euro opgelegd, aldus het Duitse Tagesschau.
Uit onderzoek is gebleken dat Mondelez systematisch grensoverschrijdende handel tussen landen met verschillende prijsniveaus heeft voorkomen, waardoor het bedrijf hogere prijzen kon vragen en daarmee de Europese consumenten heeft benadeeld.
Mondelez, de producent van bekende merken zoals Milka, Toblerone, Daim, Oreo en Philadelphia, werd betrapt op het sluiten van 22 concurrentiebeperkende overeenkomsten tussen 2012 en 2019.
Deze overeenkomsten en praktijken beïnvloedden alle EU-markten en omvatten eisen voor hogere exportprijzen in vergelijking met de binnenlandse prijzen.
"Deze illegale praktijken stelden Mondelez in staat om hogere prijzen voor zijn eigen producten te blijven vragen, wat uiteindelijk schadelijk was voor de EU-consumenten," zei de Europese Commissie.
De zaak begon vorm te krijgen in januari 2021, toen de Europese Commissie een formeel onderzoek startte.
Uit het onderzoek bleek dat Mondelez ook weigerde producten te leveren aan een Duitse makelaar om wederverkoop van hun chocoladeproducten in Oostenrijk, België, Bulgarije en Roemenië te voorkomen, waar de prijzen lager waren dan in Duitsland.
Deze onthullingen hebben licht geworpen op de strategieën die bedrijven kunnen gebruiken om markten te manipuleren en de vrije handel over de grenzen heen te beperken.
De samenwerking van Mondelez met de Europese Commissie en hun erkenning van verantwoordelijkheid leidde tot een verlaging van de boete met 15 procent.
Deze samenwerking was mogelijk ook bedoeld om de schade aan de reputatie van het bedrijf te beperken en een bereidheid te tonen om de praktijken in de toekomst te veranderen.
Deze zaak illustreert de complexe dynamiek op de Europese markt en de uitdagingen waarmee de mededingingsautoriteiten worden geconfronteerd in hun pogingen om eerlijke concurrentie te waarborgen.
Het is niet de eerste keer dat grote multinationale bedrijven worden betrapt op het misbruiken van hun marktpositie, en het onderstreept de noodzaak van constante monitoring en regulering.
Uiteindelijk zijn het de consumenten die lijden wanneer de concurrentie wordt vervalst en de prijzen kunstmatig hoog worden gehouden.
Deze zaak is een herinnering dat bedrijven verantwoordelijk moeten worden gehouden voor hun acties, en dat er robuuste mechanismen nodig zijn om de markten en de belangen van consumenten te beschermen.
Als consumenten moeten we ons bewust zijn van de krachten die de prijzen van de producten die we genieten beïnvloeden, en de initiatieven steunen die transparantie en eerlijke concurrentie bevorderen.
Meest gelezen