gettyimages 2071867762 1 1

Honderden woningen in Amsterdam gekocht door cocaïnebende

Financieel15 jul , 13:08
In een schokkende onthulling heeft het Openbaar Ministerie (OM) bevestigd dat criminelen verbonden met de cocaïnehandel in Amsterdam de afgelopen jaren honderden woningen hebben gekocht of bemiddeld bij de aankoop via hypotheekfraude.
Naar schatting gaat het om zeker 800 woningen die met vervalste documenten werden verkregen.
De criminele organisatie, waarin zes hypotheekadviseurs betrokken waren, opereerde tussen 2018 en 2024. Zij dienden gemiddeld twee keer per maand een vervalste hypotheekaanvraag in.
De woningen werden vervolgens gebruikt als opslagplek voor drugs, onderduikadres voor criminelen of voor het huisvesten van arbeidsmigranten.
Het criminele netwerk bestond uit een makelaar, hypotheekadviseurs en administratiekantoren. Voor bedragen tussen de 7.000 en 12.000 euro vervalste men werkgeversverklaringen, salarisstroken en jaarrekeningen.
De valse documenten gaven de indruk dat de kopers over een stabiel inkomen en goed betalingsgedrag beschikten, waardoor de banken akkoord gingen met de hypotheken.
De fraude werd mogelijk gemaakt doordat de banken minder kritisch waren op aanvragen die door professionele partijen werden ingediend. In mei 2024 werden tien verdachten, allen werkzaam in de makelaardij, administratie of hypotheekadvies, gearresteerd.
De hoofdverdachte, een 40-jarige Amsterdammer met een eigen makelaarskantoor, bleek over een onverklaarbaar grote vastgoedportefeuille te beschikken.
Gevolgen voor de woningmarkt
De hypotheekfraude heeft grote gevolgen gehad voor de Amsterdamse woningmarkt. Door de praktijken van de criminele bende verdwenen er woningen uit de legale markt, waardoor gewone woningzoekenden die zich wel aan de regels hielden, achter het net visten.
"De fraude treft dus ook gewone burgers," aldus officier van justitie Ursula Weitzel. "Zij werden beconcurreerd door criminelen en zagen hun droomhuis aan hun neus voorbijgaan."
Om herhaling van dergelijke praktijken te voorkomen, pleiten politie en OM voor een strengere controle van hypotheekaanvragen.
Zij willen dat banken toegang krijgen tot gegevens van de Belastingdienst, zodat beter gecontroleerd kan worden of het opgegeven inkomen daadwerkelijk klopt.
Naast de strafrechtelijke vervolging van de verdachten, wordt er ook onderzoek gedaan naar de rol van de banken in deze fraudezaak. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) zal beoordelen of de banken zich aan hun zorgplichten hebben gehouden.